James Arthur Photography

Eerste Vlaamse kinderen krijgen vandaag hun coronaprik in Gooik

In Gooik krijgen vandaag de eerste Vlaamse kinderen tussen 5 en 11 jaar een coronaprik. De vaccinatiecampagne voor kinderen wordt daarmee afgetrapt in Vlaanderen, in Brussel gebeurde dat vorige week al. 

Er zijn 200 uitnodigingen verstuurd naar kinderen in Gooik. "We verwachten de eerste kinderen rond de middag. Het vaccinatiecentrum is zo aangenaam mogelijk gemaakt voor kinderen. We hebben een aparte lijn en wat extra decoratie voorzien", zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "Zo zal het vandaag zeker vlot verlopen."

Testdag

De eerste vaccinatiedag wordt een soort testdag. "De eerste dag gaan we vooral kijken hoe vlot het gaat. Na vandaag kunnen we bijvoorbeeld evalueren hoeveel tijd we nodig hebben per prik", zegt Moonens. "Dat is handig voor ons, maar ook voor de andere vaccinatiecentra in Vlaanderen."

Hoeveel kinderen er donderdag ook effectief zullen opdagen voor een prik, is moeilijk te voorspellen. "We zijn zelf ook benieuwd naar het aantal. We gaan er wel van uit dat het aantal lager zal liggen dan bij de volwassen bevolking, omdat kinderen zelf minder gebaat zijn bij de vaccinatie", zegt Moonens.

Uitnodigingen onderweg

Intussen hebben ook vijftien andere Vlaamse vaccinatiecentra hun eerste uitnodigingen naar kinderen verstuurd. De kinderen daar zullen vermoedelijk in de eerste week van januari hun eerste coronaspuitje krijgen. De andere centra zullen stelselmatig volgen. In Brussel is de testfase een week geleden opgestart. In het vaccinatiecentrum Pacheco kregen intussen 460 kinderen een coronaprik. In Wallonië krijgen de eerste 5- tot 11-jarigen volgende maand hun eerste prik.

Meest gelezen