IJsmachine kan het niet aan: hoge temperaturen veranderen Genkse ijspiste stilaan in waterplas

Het warme weer doet de bovenste laag van de schaatsbaan in Genk stilaan smelten. Ook andere ijspistes in Limburg kampen intussen met veel water op het ijs. “De ijsmachine krijgt het niet getrokken om het ijs droog te houden, vijftien graden is veel te warm”, zegt Raf Tiliard, organisator van het winterdorp in Genk.

Ondanks de grote plassen, trotseren nog veel waaghalzen de ijspiste in Genk. “Er hing een papier met een waarschuwing aan de ingang”, vertelt een Genkse tiener. “Maar we hebben een natte broek over voor plezier. Het schaatsen gaat moeilijker, maar het is nog steeds heel leuk.”

Volgens organisator Raf Tiliard is vijftien graden veel te warm voor de ijsmachine. “Voorlopig is het nog niet gevaarlijk, maar ideaal is anders. Of er morgen nog geschaatst kan worden weet ik niet zeker. We voeren permanent controles uit om de kwaliteit van het ijs te checken. Als dat straks echt te wensen overlaat, moeten we de schaatsbaan afsluiten. Op 1 januari zijn we sowieso niet open. Hopelijk is het op 2 januari terug koud genoeg.”

Schaatsbaan Terhills Resort

Andere tijdelijke ijspistes, zoals de schaatsbaan op de Groenmarkt in Sint-Truiden, kampen met hetzelfde probleem. De schaatsbaan in het Terhills Resort in Dilsen-Stokkem is dan weer beter opgewassen tegen de warmte. “We zijn al open sinds november, dus beschikken over een ijsmachine met een vermogen dat groot genoeg is om hogere temperaturen aan te kunnen”, klinkt het daar.

De schaatsbaan in Dilsen-Stokkem

Meest gelezen