Hasseltse huisartsen testen coronavaccinatie in hun praktijk zodat ze kunnen overnemen als vaccinatiecentra sluiten

De vaccinatiecentra sluiten over enkele maanden de deuren. In Hasselt is gestart met een test om enkele huisartsen een boosterprik met het Modernavaccin te laten zetten bij hun patiënten. Op die manier kan bekeken worden of huisartsen op termijn de vaccinaties kunnen overnemen. 

De artsen die meewerken aan de test krijgen een flesje met het Modernavaccin om in hun eigen praktijk boosterprikken te kunnen zetten. Uit een flesje kunnen de artsen 22 tot 23 boostervaccins halen die ze kunnen toedienen aan hun patiënten. Volgens het Belang van Limburg worden de artsen op die manier voorbereid om binnen enkele maanden het prikken over te nemen van de vaccinatiecentra wanneer die zullen sluiten. 

Het vaccin is maar beperkt houdbaar, je kan het niet in de ijskast steken

Door de test kan bekeken worden of het haalbaar is om de coronavaccinaties in de toekomst via de huisartsen te laten verlopen. Steven Bex van eerstelijnszone Herkenrode: “Er is wel een praktisch probleem, want dit vaccin is maar beperkt houdbaar. Dat is een groot verschil met bijvoorbeeld het griepvaccin dat je in de ijskast kan bewaren.”

Kemp en Duin

Ook in eerstelijnszone Kemp en Duin in Genk, Zutendaal, As, Oudsbergen en Bree loopt er een proefproject om vaccinaties in de toekomst te laten zetten door huisartsen.

Meest gelezen