De nieuwe verloskamer met bevallingsbad.

Babyboom op kraamafdeling AZ Voorkempen in Malle dit jaar

Op de kraamafdeling van het AZ Voorkempen in Malle zijn dit jaar opvallend meer baby's geboren. Er zijn tot nu toe 722 geboortes geweest, dat is een stijging van 8 procent ten opzichte van vorig jaar. Een duidelijke verklaring voor de stijging zien ze niet, maar op de afdeling zijn wel enkele nieuwigheden ingevoerd, zoals een nieuwe arbeidsverloskamer met hoogstaand bevallingsbad, waar veel vraag naar was. 

De teller van het aantal bevallingen staat in AZ Voorkempen voor 2021 voorlopig op 722. Dat is een stijging van het aantal geboortes met ruim 8 % ten opzichte van vorig jaar, en meer dan het dubbele van het Vlaamse gemiddelde. “De drukste maanden van 2021 waren februari en juni", zegt adjunct-hoofdvroedvrouw Tine Smolders. "En we zien nu al dat we volgend jaar vooral in juni een drukke maand zullen hebben met veel geplande bevallingen bij onze gynaecologen.”

Er was veel vraag naar onderwaterbevallingen, vanaf nu kunnen we dit ook aanbieden

Tine Smolders, adjunct-hoofdvroedvrouw in het AZ Voorkempen

Zelf zien ze meerdere verklaringen voor deze stijging. Het voorbije jaar kwamen er heel wat nieuwigheden bij op de kraamafdeling. Zo werd in november een nieuwe arbeidsverloskamer in gebruik genomen. "Het warme water heeft een ontspannend en rustgevend effect waardoor de weeën van de aanstaande mama beter opgevangen kunnen worden. Bovendien kan de baby ook onder water geboren worden", gaat Smolders verder.  "Daar is echt wel vraag naar en nu kunnen we dat aanbieden. Die kamer is heel gezellig en huiselijk ingericht, met dimbare lichten."

Corona-effect?

De geboortestijging kan misschien ook een gevolg zijn van de coronacrisis, denkt Smolders. "Naar ons gevoel kan corona hier ook meespelen, mensen zijn veel meer samen thuis. Dat zou dus misschien een oorzaak kunnen zijn."

"Wij hebben ook een instagramprofiel met best wel wat volgers. Daar krijg je tips en een blik achter de schermen van onze afdeling", vertelt Tine Smolders nog enthousiast. 

Ook in de regio rond Leuven, Diest en Tienen, in Vlaams-Brabant, was er het afgelopen jaar sprake van een echte babyboom. In sommige ziekenhuizen kwamen er 15 procent meer kinderen ter wereld dan vorige jaren. VRT NWS ging op babybezoek in het Heilig Hartziekenhuis in Leuven:

Videospeler inladen...

Meest gelezen