Coronablog - 72% Belgische besmettingen is omikron, Britse data tonen twee derde minder ziekenhuisopnames dan bij delta

De verwachte stijging van de coronacijfers in ons land staat voor de deur: de gemiddelden dalen nog maar lichtjes, maar in de dagelijkse besmettingscijfers is de knik al zichtbaar. Nu al is 72 procent van de besmettingen met de omikronvariant. In Zuid-Afrika lijkt de piek van de omikronvariant intussen al achter de rug te zijn. Intussen hebben de Britten een nieuwe dataset vrijgegeven over omikron. Volg hier alle corona-updates van de laatste dag van 2021. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Britse data-analyse: twee derde minder ziekenhuisopnames bij omikron tegenover delta

De kans op een ziekenhuisopname na en besmetting met de  omikronvariant ligt twee derde lager dan bij de deltavariant. Dat blijkt althans uit nieuwe Britse data. Een boosterprik doet het risico op een ziekenhuisopname afnemen met 81 procent, zo blijkt nog. 

Onderzoekers van de nationale gezondheidsdienst (UK Health Security Agency) analyseerden er in samenwerking met de universiteit van Cambridge ruim een miljoen coronabesmettingen van beide varianten in recente weken (528.176 omkronpatiënten en 573.000 deltapatiënten). 

"De laatste nieuwe data bevestigen de bemoedigende tekenen die we eerder al zagen voor omikron", klinkt het. Maar tegelijk blijft de bezorgdheid omdat omikron zoveel besmettelijker is dan delta. De Britten hebben een recordaantal besmettingen laten optekenen de voorbije dagen en weken, en nu begint stilaan ook de druk op de ziekenhuizen te stijgen. 

Tijdens de maand december bleef het aantal ziekenhuispatiënten dat beademing nodig had stabiel, in tegenstelling tot eerdere pieken tijdens de coronapandemie. Maar het agentschap hoedt zich voor voorbarige conclusies: "Het is nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken over hoe ziekmakend omikron precies is, en hoe de patiënten in de ziekenhuizen er precies aan toe zijn. We zien nu ook meer besmettingen bij de 60-plussers in Engeland, dus we verwachten nog wel een stijgende druk op de NHS (de Britse gezondheidsdienst, red.)"  

AFP or licensors

Al 72 procent van de besmettingen met omikron: "Weekgemiddelden stijgen vanaf morgen"

De omikronvariant blijft terrein winnen in ons land. Op woensdag 29 december, de dag met de meest recente cijfers, werd 72 procent van de coronabesmettingen veroorzaakt door omikron. Begin deze week was dat nog 60 procent.

"Sinds zondag 26 december liggen de dagcijfers 50 tot 75 procent hoger dan die van de week ervoor", zegt epidemioloog Boudewijn Catry van Sciensano. "Vanaf morgen zullen hierdoor ook de weekgemiddelden stijgen."

"De kanteling in de coronacijfers wordt momenteel vooral veroorzaakt door de twintigers", zegt Catry. "Daar zien we nu al een toename in besmettingen met 34 procent tegenover de week ervoor. Maar laat het duidelijk zijn: de stijgende cijfers zullen zich niet beperken tot die leeftijdsgroep. Er is nu al een duidelijke kentering bij alle leeftijdsgroepen, met uitzondering van de kinderen,  en in alle provincies."

Het gemiddeld aantal nieuwe ziekenhuisopnames daalt voorlopig nog, maar gisteren werden er wel al 12 procent meer mensen opgenomen in het ziekenhuis dan vorige week donderdag. "Het is nog onduidelijk of dit een kentering in de maak is."

Recordaantal besmettingen in Portugal en Italië

In Portugal zijn vandaag opnieuw een recordaantal coronabesmettingen geregistreerd: 30.929. Het vorige record dateerde nog maar van gisteren, met 28.659 besmettingen op één dag tijd. Ongeveer 83 procent van de besmettingen in Portugal wordt momenteel veroorzaakt door de omikronvariant.

Het aantal coronapatiënten op intensieve zorg (145) en het aantal sterfgevallen (18) blijft voorlopig wel stabiel. In Portugal is ongeveer 82 procent van de totale bevolking volledig gevaccineerd. 

Ook in Italië waren er nooit meer coronabesmettingen op één dag tijd. Vandaag werden 144.243 nieuwe besmettingen geregistreerd, tegenover 126.888 de dag ervoor. 155 coronapatiënten lieten het leven.

2021 op één na hoogste aantal overlijdens in vijf jaar

Het voorbije jaar lijkt het op een na hoogste aantal overlijdens te zullen tellen van de afgelopen vijf jaar. Alleen in 2020 lag dat aantal nog hoger. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van statistiekbureau Statbel.

De cijfers van de laatste 10 dagen ontbreken nog, maar tot 19 december telden we in totaal 108.053 overlijdens. In 2020 waren dat er nog fors meer, met 122.408 sterfgevallen. 

Net als vorig jaar blijft de belangrijkste doodsoorzaak ziekten van het hart- en vaatstelsel (34.438 sterfgevallen tot op 19 december). 8.489 mensen zijn dit jaar overleden aan COVID-19. Vorig jaar waren dat er bijna 20.000.

Mondmasker buiten verplicht in meeste skistations in Franse Alpen

Sinds vandaag is het dragen van een mondmasker verplicht in de stads- en dorpscentra van de meeste skistations van Isère en Hautes-Alpes in Frankrijk, die erg populair zijn bij Belgen. Dat moet helpen om de verslechterende coronasituatie aan te pakken, zeggen de prefecturen van de twee departementen.

In Isère is het mondmasker buiten tot nader order verplicht geworden in de skistations Les Deux Alpes, Alpe d'Huez, Chamrousse en Villard-de-Lans, "waar de toestroom erg groot is, zeker in de deze periode van het jaar", aldus de prefectuur donderdag in een persbericht.

In Hautes-Alpes geldt dezelfde maatregel een maand lang.

Snookerzalen stappen op hun beurt naar Raad van State

De Belgium Billiards & Snooker Association (BBSA), de belangrijkste vereniging die de sector in België vertegenwoordigt, is van plan om bij de Raad van State een procedure in te dienen om de beslissingen van het Overlegcomité van 22 december aan te vechten om zo snel mogelijk de zalen te kunnen heropenen. 

"Er wordt gewerkt aan het opstellen van het beroep, maar we hebben geen specifieke deadline", zegt BBSA-voorzitter Georges Leclercq aan persagentschap Belga. "We hopen het uiterlijk begin volgende week te kunnen indienen, omdat we in de periode komen dat de competities hervat hadden moeten worden."

"Het is een sport waar social distancing al goed wordt gerespecteerd. De tafels zijn groot", voegt voorzitter Leclercq eraan toe. "Daarnaast hadden we het dragen van een mondmasker tijdens de training al opgelegd. We vragen daarom zo snel mogelijk de volledige heropening van de zalen."

Een andere inconsistentie die wordt opgeworpen, is de classificatie van de biljart- en snookersector als "vrijetijdsbesteding" in het koninklijk besluit na het Overlegcomité van 22 december. De BBSA wijst erop dat de discipline door het Belgisch Olympisch en Interfederaal  Comité (BOIC) op nationaal niveau als sport wordt erkend.

Vaccinproductie van Pfizer in ons land stuwt welvaart

De productie van coronavaccins in ons land, met name in de fabriek van Pfizer, zal ons land zowat een extra welvaart van 1 miljard euro opleveren. Dat schrijft de krant De Tijd op basis van cijfers en voorspellingen van de Nationale Bank en Statbel. De extra welvaart is vooral te danken aan de extra jobs die er zijn bijgekomen om de vaccins te kunnen produceren. 

Lees hier meer:

Omikron nu ook dominant in Frankrijk

Ook in Frankrijk is de meerderheid van de coronabesmettingen nu afkomstig van de omikronvariant. Het virus is de afgelopen dagen opnieuw in opmars, zeggen de Franse gezondheidsautoriteiten.

"62,4 procent van de tests vertoont een profiel compatibel met de omikronvariant" in de laatste week van het jaar, aldus Santé publique France, de Franse tegenhanger van Sciensano, ten opzichte van 15 procent een week eerder. 

De opmars van omikron heeft bijgedragen tot de huidige toename van het aantal besmettingen, dat in Frankrijk woensdag en donderdag 200.000 per dag overschreed. Sinds het begin van de pandemie zijn in Frankrijk ruim 123.000 mensen overleden aan de gevolgen van COVID-19.

Minder luchtverkeer door pandemie en dus ook minder vliegrampen

Ook in 2021 was er minder luchtverkeer door corona en dat ging gepaard met een forse daling van het aantal slachtoffers door vliegtuigongevallen. "Tot nu toe zitten we voor 2021 op 168 dodelijke slachtoffers", zegt Jan-Arwed-Richter van het in Duitsland gevestigde Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre (JACDEC). "Dat is bijna een halvering in vergelijking met 2020 en ligt 505 slachtoffers lager dan het gemiddelde van de laatste 25 jaar."

De ongevalsonderzoekers telden wereldwijd in totaal 671 ongevallen en incidenten, waarvan vele plaatsvonden met kleinere propellervliegtuigen of op vracht-, test-, ferry-, of speciale vluchten. 

Volgens JACDEC was de crash van een Boeing 737-500 ter hoogte van Indonesië op 9 januari, waarbij 62 mensen omkwamen, het zwaarste vliegtuigongeval van 2021. De oorzaak ervan wordt nog onderzocht.

De internationale luchtvaartorganisatie IATA berekende dat in 2021 wereldwijd 2,3 miljard passagiers werden vervoerd. Vóór de coronapandemie waren dat er nog 4,5 miljard, bijna dubbel zoveel dus. IATA schat dat de sector daardoor over het hele jaar tot 51,8 miljard dollar zal verliezen. Voor 2022 verwacht de organisatie een stijging tot 3,4 miljard passagiers, wat ongeveer evenveel zou zijn als in 2014.

Ook vaccinaties op school in Houthalen-Helchteren

In Houthalen-Helchteren kunnen kinderen tussen 5 en 11 jaar vanaf half januari gevaccineerd worden op school. Dat meldt het Belang van Limburg. De directies van de scholen in die gemeente reageerden positief op het idee en zullen in de school een aparte locatie voorzien waar een mobiel team de kinderen komt vaccineren. 

Lees hier meer:

Meest gelezen