Duitsland sluit de helft van zijn kerncentrales, de andere mogen nog een jaar draaien

Terwijl onze noorderburen en zuiderburen nieuwe kerncentrales willen bouwen, sluiten onze oosterburen de helft van hun nog werkende centrales. Amper drie kernreactoren blijven actief tot 31 december volgend jaar. En dan is het definitief voorbij met de Duitse nucleaire energie.

Het was in de nadagen van Fukushima dat de Duitsers een drastisch besluit namen: alle kerncentrales moeten dicht. Het is een van de meest opmerkelijke beslissingen die Angela Merkel in haar 16 jaar als bondskanselier genomen heeft. Merkel was tot op dat moment een vurige verdedigster van kernenergie, tegen de Duitse volksgeest in. Maar de ramp in Japan deed haar een bocht van 180 graden maken. "Abschalten" is sindsdien het begrip dat met de kerncentrales samenhangt: "afkoppelen."

Van de 17 centrales die op dat moment nog open waren, bleven er tot vandaag nog 6 over, goed voor 17 procent van de energievoorziening in Duitsland. De "energiewende" moest binnen de tien jaar beklonken zijn. Maar de tussenfase kleurt donkerbruin: bruinkoolcentrales vangen tot op de dag van vandaag voor een groot stuk het verlies aan kernenergie op. Nog tot 2030 graaft Duitsland kilometers grond weg, om in dagbouw kolen te delven om ze daarna te gebruiken in zwaarvervuilende centrales. Maar het is niet alleen kommer en kwel: de "energiewende" gaf ook de investeringen in hernieuwbare energie in Duitsland een duidelijke boost.

Zicht op de kerncentrale van Gundremmingen, in Beieren

Maar ondanks de hernieuwde interesse in kernenergie in Nederland en Frankrijk, de onzekere kernuitstap bij ons en de nadelen van de bruinkoolcentrales, blijft Duitsland vastberaden aan de kernuitstap vasthouden. En dus zijn vandaag - zoals voorzien - drie centrales afgekoppeld: die van Brokdorf in Sleeswijk-Holstein, Grohnde in Nedersaksen en Gundremmingen in Beieren. De laatste drie centrales mogen nog een jaar openblijven, maar daarna is het definitief voorbij met het Duitse nucleaire park. 

Een beslissing die bij de meeste Duitsers op goedkeuring kan rekenen en door de nieuwe regering ook niet in vraag gesteld werd. 

Meest gelezen