2015 Amanda Edwards

De eeuwig lachende "golden girl" Betty White (99) is overleden, twee weken voor haar 100e verjaardag

De Amerikaanse actrice Betty White is overleden. Sinds 1945 acteerde White voor film en televisie en was ze presentatrice, dierenrechtenactiviste en auteur. White won tijdens haar carrière onder andere acht Emmy Awards en was vooral bekend om haar rollen in televisieseries zoals "The golden girls" en "The Mary Tyler Moore show". Ze was de langst werkende televisieactrice volgens het Guinness-recordboek.

Betty Marion White Luddon is oorspronkelijk, in tegenstelling tot wie ze later zal worden, geen California girl. Ze spendeert haar eerste levensjaar in Oak Park, Illinois in het noordoosten van de Verenigde Staten. Wanneer ze één jaar oud is, in 1923, verhuist ze echter met haar familie naar Californië in het westen van de VS. "Mijn ouders verwenden me, maar hebben me ook geleerd om het te appreciëren," aldus White.

White raakt al op achtjarige leeftijd aan de bak als actrice wanneer ze meespeelt in een radioprogramma. Ze werkt als model en tijdens de Tweede Wereldoorlog doet ze vrijwilligerswerk voor het Amerikaanse leger. In 1952 speelt ze in haar eerste nationale sitcom met "Life with Elizabeth". Ze was een van de eerste vrouwelijke producers in Hollywood.

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Vier keer "The Betty White show"

White krijgt haar eigen radioprogramma "The Betty White show" aangeboden. Maar dat slaat niet aan bij het grote publiek. Ze krijgt ook een talkshow aangeboden met dezelfde naam, wat ook geen volledig succes wordt. "The Betty White show" krijgt kritiek te verduren omdat Arthur Duncan, een Afro-Amerikaanse danser, als vast castlid wordt aangenomen. White gaat in tegen de kritiek en zegt "hij blijft en leer ermee leven."

White herneemt haar show nog eens eind jaren 50 en hij loopt tot haar contract is afgelopen. Eind jaren 70 doet ze nog eens een poging met een serie die dezelfde naam draagt, maar "The Betty White show" wordt na één seizoen van het scherm gehaald.

Betty White in "The Betty White show" (1958)
2010 American Broadcasting Companies, Inc.

"The golden girls" en "The Mary Tyler Moore show"

De carrière van White krijgt een enorme boost met haar rol in "The Mary Tyler Moore Show". De show is revolutionair omdat de centrale figuur voor de eerste keer een carrièrevrouw is. In de reeks speelt ze Sue Ann Nivens, een medewerker van de redactie waar Mary Tyler Moore, het hoofdpersonage, werkt.

In de jaren 80 komt de televisieserie "The golden girls" op de buis. Daarin speelt White de extreem vrolijke Rose waarbij het glas altijd halfvol is. De serie vertelt het verhaal van vier vrouwen op leeftijd die in een huis in Miami samenwonen. Het is een reeks vol humor en plezier. "Oma valt niet van de aarde af wanneer ze een bepaalde leeftijd gepasseerd is," zegt White in een interview over "The golden girls". De reeks wordt gigantisch populair en White werkt zeven jaar lang met Beatrice Arthur, Rue McClanahan en Estelle Getty samen. Betty White is niet meer van het kleine scherm weg te slaan.

Bekijk hier de legendarische intro van de Amerikaanse televisieserie "The golden girls":

Ik moet blijven acteren zodat ik mijn liefdadigheidswerk kan blijven doen

Betty White, actrice en comédienne

Activiste

Tijdens haar carrière komt White op voor de rechten van dieren. Ze is emeritus president van de Morris Animal Foundation en werkt vaak samen met de zoo van Los Angeles in Californië. White presenteert ook een National Geographic documentaire over de grote katachtigen. "Ik moet blijven acteren zodat ik mijn liefdadigheidswerk kan blijven doen," zegt ze in een interview. 

2014 Getty Images

"Benidorm bastards"

Wanneer de Belgische reeks "Benidorm bastards" het goed doet in Europa, waait het over naar de Verenigde Staten. In "Benidorm bastards" steken de ouderen de draak met jonge mensen door ze in gênante situaties te zetten. 

In de VS wordt het programma opgepikt door NBC en wordt het door White gepresenteerd. "Het begon in België," zegt White in een interview met Carlos Amezcua. "Toen ze het mij vroegen dacht ik, dit is echt 'silly', maar het sloeg hier aan dus werd het best leuk."

Voor zij die eraan twijfelen of God gevoel voor humor heeft, is er bewijs van het tegendeel, Hij gaf ons Betty White 

Sandra Bullock, actrice

Super Bowl en "Saturday Night Live"

In 2010 doet White mee in een Super Bowl-reclamespotje. De Super Bowl is de American footballfinale die elke februari gespeeld wordt. Er kijken miljoenen mensen naar de finale en de reclamespotjes worden vaak enorm populair. White speelde mee in een spotje van Snickers. 

Bekijk hier het gigantisch populaire optreden van White in de Super Bowl-reclame van Snickers:

Het jaar blijft niet bij één populair optreden. Betty White wordt drie keer gevraagd om het bekende comedyprogramma "Saturday night live" te presenteren. Dat weigert ze elke keer omdat ze de mentaliteit té verschillend vindt van de hare. "Saturday night live is zo New York, en ik ben zo Californië."

Maar uiteindelijk weet het Amerikaanse volk haar te overtuigen met, jawel, een Facebookgroep. "Betty White To Host SNL... Please?" haalt 500.000 likes en zorgt ervoor dat bij de vierde vraag, White uiteindelijk ja zegt. In 2010 presenteert ze "Saturday night live" en wordt ze op haar 88e de oudste presentatrice ooit. Hoe ze tientallen sketches kan onthouden? "De acteurs gebruiken tekstborden," zegt ze.

Bekijk hier de monoloog van Betty White op de Amerikaanse televisieshow "Saturday night live":

In haar boek "If you ask me (and of course you won't)" zegt White in 2011: "Ik vind het nog steeds moeilijk om een job weigeren. Dat zou een trauma kunnen zijn aan de beginjaren toen werk moeilijk te vinden was en ik dacht dat elke job mijn laatste zou zijn." Betty is zelfs eind de negentig nog aan het werk. Zo speelde ze jaren mee in de serie "Hot in Cleveland". Ze had nochtans uitdrukkelijk gezegd dat ze alleen een cameo zou doen in de allereerste aflevering, maar die ene aflevering worden er maar liefst 128.

Betty White speelde in haar carrière in meer dan 100 televisieprogramma's en films mee en won voor haar prestaties onder andere 8 Emmy awards. Ze heeft ook een ster op haar naam op de Hollywood Walk of Fame. 

In het leven van een actrice en comédienne kunnen uiteraard bloopers niet ontbreken. In "Hot in Cleveland" geraakt White regelmatig wel eens uit haar rol. Daarom nemen we graag afscheid van White door te doen wat zij haar hele leven lang deed: lachen. 

Bekijk hier de bloopers van Betty White in de televisieserie "Hot in Cleveland":

Op 17 januari zou Betty White 100 jaar worden. Die symbolische verjaardag heeft ze dus net niet gehaald.

Meest gelezen