Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Tienduizenden inwoners Colorado op de vlucht voor hevige natuurbranden

In de Amerikaanse staat Colorado zijn tienduizenden mensen uit hun huizen geëvacueerd omdat er hevige bos- en natuurbranden woeden. The National Weather Service spreekt van een "levensbedreigende" situatie en de gouverneur van Colorado, Jared Polis, heeft de noodsituatie afgekondigd.

Windstoten met snelheden van meer dan 160 kilometer per uur zorgen ervoor dat de brandweer het vuur moeilijk onder controle kan krijgen. "Het vuur verspreidt zich snel en alle blusvliegtuigen moeten vanwege de harde wind aan de grond blijven", aldus de gouverneur, die donderdagavond tijdens een persconferentie liet weten dat al ruim 640 hectare in vlammen is opgegaan.

Een ooggetuige kon zelf meemaken hoe snel het vuur zich kan verspreiden. Onderstaande video toont hoe hij plots oog in oog staat met de vlammenzee in Colorado:

Videospeler inladen...

In het stadje Louisville hebben zo'n 25.000 mensen hun huis verlaten. Nog eens 26.000 gezinnen zitten zonder stroom. In de gemeente Superior moesten 13.000 mensen hun woning verlaten. In Boulder zijn al bijna 500 huizen door de vlammen verwoest. Dat is allemaal niet ver van de hoofdstad Denver.

Voorlopig is er geen sprake van dodelijke slachtoffers. In Broomfield moesten wel zes mensen opgenomen worden in het ziekenhuis wegens brandwonden.

Natuurbranden komen in deze regio vaker voor, maar zijn volgens meteoroloog Daniel Swain van de University of California "ongebruikelijk" voor de tijd van het jaar. "Het is moeilijk te geloven, maar recordtemperaturen, een gebrek aan sneeuwval en extreme windsnelheden veroorzaken deze gevaarlijke branden", schrijft hij op Twitter. Het gaat om meerdere branden die mogelijk zijn ontstaan als gevolg van omgevallen elektriciteitspalen.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen