Jasper Jacobs

Productie van coronavaccins levert ons land extra welvaart van 1 miljard euro op

De productie van coronavaccins in ons land, met name in de fabriek van Pfizer, zal ons land zowat een extra welvaart van 1 miljard euro opleveren. Dat schrijft de krant De Tijd op basis van cijfers en voorspellingen van de Nationale Bank en Statbel. De extra welvaart is vooral te danken aan de extra jobs die er zijn bijgekomen om de vaccins te kunnen produceren. 

Volgens voorspellingen van de Nationale Bank zou ons land het afgelopen jaar een groei kennen van 6,2 procent. De groei van de farmaceutische sector is daar voor een deel verantwoordelijk voor, en dan vooral Pfizer in Puurs-Sint-Amands waar coronavaccins worden geproduceerd. De vaccinproductie levert een miljard euro op, zonder die productie zou de Belgische groei "maar" op 5,9 procent liggen, aldus ook De Tijd. 

"De cijfers voor dit jaar zijn nog niet helemaal rond", zegt Caroline Ven van pharma.be, de sectorfederatie van de farmaceutische industrie. "Maar de sector groeit al jaren, ook voor corona. Onze laatste volledige cijfers zijn van 2020, maar toen zagen we ook al een stijging van de export met 7 miljard, dat zal in 2021 zeker ook zo een grote stijging zijn. Dus die voorspelling over een extra welvaart van 1 miljard zou me niet verbazen en kan in lijn van de verwachtingen liggen", aldus Ven.

Extra jobs

Die extra welvaart is deels toe te schrijven aan de extra jobs die er zijn bijgekomen, bij Pfizer, maar bij uitbreiding in de gehele goedboerende farmaceutische sector. "Welvaartscreatie hangt samen met jobcreatie. Ook in 2020 was er een stijging in het aantal jobs, tot 40.000 rechtstreekse banen, en dat zal het afgelopen jaar zeker niet afgenomen zijn, integendeel."

"Die jobs gaan onder meer over hooggeschoolden die nodig zijn in de laboratoria en productiehallen van farmabedrijven", maakt Ven concreet. "Als je ook de indirecte jobs erbij telt, zoals voor transport en de logistieke keten, dan gaat dat cijfer van 40.000 maal drie", gaat Ven verder.

Volgens Ven zorgt de geneesmiddelen- en vaccinindustrie trouwens al jaren voor een stijgende welvaart in ons land. "België is al lang een wereldspeler en draaischijf voor de productie van vaccins. De farmaceutische industrie is de belangrijkste verwerkende nijverheid in ons land, dat was ook al zo voor de productie van coronavaccins, maar nu zeker", concludeert Ven.

Meest gelezen