Voorzitter brengt oudejaarsnacht door in dierenasiel: “Om dieren gerust te stellen”

Sébastien Tonneus maakt zich op om te overnachten in het dierenasiel van Tienen. Als voorzitter weet hij maar al te goed dat oud op nieuw een moeilijke nacht is. “We willen de dieren geruststellen als er vuurwerk wordt afgestoken”, zegt hij.

Op oudejaarsnacht wordt traditioneel vuurwerk afgestoken, al is dat in de meeste steden en gemeenten verboden. Ondanks dat verbod, vreest Sébastien Tonneus dat er toch vuurwerk zal afgestoken worden in Tienen en omgeving. “Bij ons zitten een aantal honden die heel heftig en angstig op geluid reageren. Ik hou mijn hart dus al vast als er vuurwerk wordt afgestoken in de buurt van het dierenasiel. Daarom dat we er liever bij zijn om hen te kunnen bijstaan als ze het moeilijk zouden krijgen”, zegt Sébastien.

Maar hoe kan je een hond “geruststellen”? “Veel kan je niet doen, maar er gewoon zijn en de dieren bijstaan is al belangrijk. We proberen ze te kalmeren en tot rust laten komen, de situatie ietwat onder controle te houden”, zegt Sébastien. 

Ontsnapte dieren

Sébastien staat ook paraat voor als politiediensten of andere organisaties verloren gelopen dieren of ontsnapte dieren binnen brengen. “We vangen de dieren dan op of we zoeken hun chipnummers op. Daarvoor ben ik ook aanwezig in het dierenasiel en blijf ik wakker.” Geen nieuwjaarsfeest dus voor Sébastien. “Dat is al een paar jaar zo en dat hoort er gewoon bij. Ik doe het uit liefde voor de dieren”, besluit Sébastien.

Meest gelezen