INTERNATIONAL POLAR FOUNDATION/PHOTO R. ROBERT

Coronablog: corona-uitbraak op poolbasis Prinses Elisabeth, meer dan 2.500 Amerikaanse vluchten geschrapt

De dagcijfers lieten het al enkele dagen uitschijnen dat er een stijging op komst was en nu is het ook zover: de gemiddelde weekcijfers stijgen opnieuw. Gemiddeld worden er nu iets meer dan 7.800 besmettingen per dag vastgesteld. Op de poolbasis Prinses Elisabeth op Antarctica is er een corona-uitbraak. En de grote vraag: wat brengt 2022? Volg al het coronanieuws in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Wat mogen we van 2022 verwachten?

Wat brengt 2022 ons op vlak van corona? Een glazen bol hebben we uiteraard niet, maar onze journalist Koen Wauters blikt toch al eens vooruit. "Er komt een vijfde golf en waarschijnlijk ook een zesde." Maar: er komen ook coronapillen, aangepaste vaccins (aan de verschillende varianten) en de discussie over de verplichting zal blijven woeden. 

Bekijk hier hoe hij het komende jaar ziet:

Videospeler inladen...

Ruim 2.500 internationale vluchten geschrapt in VS

In heel de Verenigde Staten zijn vandaag al meer dan 2.500 aankomende en vertrekkende internationale vluchten geschrapt, terwijl er 1.100 vertragingen opliepen. Dat blijkt uit de gegevens van trackingwebsite FlightAware. Reden voor de annulaties zijn slecht weer en de uitval van personeel door de coronapandemie.

Southwest Airlines zag zich genoodzaakt om 471 internationale vluchten te schrappen, ruim een vijfde van de geplande vliegreizen vanuit of naar de VS, terwijl 187 vluchten van de luchtvaartmaatschappij werden vertraagd. De regionale carrier SkyWest annuleerde 422 vluchten en moest er 65 verlaten.

Onder de grote luchtvaartmaatschappijen snoeide Delta Air Lines bijna een tiende van de internationale vluchten weg, terwijl American en United Airlines beide zowat 7 procent van de geplande vluchten niet konden uitvoeren.

Voor morgen is al door meer dan 1.600 vluchten vanuit of naar de VS een streep getrokken, blijkt voorts nog uit de gegevens van FlightAware. Sinds kerstavond zijn in de VS al zowat 12.000 vluchten geschrapt, berekende persbureau Associated Press.

Uitbraak van coronavirus op poolbasis Prinses Elisabeth op Antarctica

Een deel van de bemanning van de poolbasis Prinses Elisabeth is besmet met het coronavirus. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC. Alle medewerkers zijn nochtans volledig gevaccineerd en getest voordat ze aankomen op de poolbasis.

De eerste positieve test werd vastgesteld op 14 december bij een teamlid dat zeven dagen eerder was toegekomen. Sindsdien zijn minstens 16 van de 25 medewerkers besmet geraakt met het virus. Iedereen die positief testte werd in quarantaine geplaatst, maar het virus bleef circuleren. De besmette medewerkers hebben milde symptomen. "De situatie is niet dramatisch", zegt Joseph Cheek, de projectmanager van de International Polar Foundation aan BBC. 

"Iedereen op de poolbasis heeft de kans gekregen om te vertrekken met een vlucht op 12 januari, maar iedereen heeft te kennen gegeven dat ze willen blijven en hun werk voortzetten." Totdat het virus weg is, mag er niemand meer naar de basis komen. Er zijn twee spoedartsen aanwezig op de poolbasis. 

Nederlandse ziekenhuizen tellen laagste aantal coronapatiënten sinds 10 november

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen op dit moment nog 1.660 coronapatiënten. Dat is het laagste niveau in bijna twee maanden. In de afgelopen 24 uur zijn 119 ziekenhuisbedden vrijgekomen.

Van de ruim 1.600 opgenomen coronapatiënten liggen er 472 op de afdelingen intensieve zorg. Van hen worden er 13 in buurland Duitsland behandeld. 

Omdat het aantal patiënten op de IC-afdelingen gestaag afneemt, hebben onze noorderburen daar voor het eerst sinds lang weer een behoorlijke marge voor noodgevallen. 235 IC-bedden staan vrij, het hoogste aantal sinds 11 oktober. 

In Nederland is sinds een dag of tien een strenge lockdown van kracht, die de opmars van de omikronvariant van het coronavirus moet stuiten. 

In ons land liggen op dit moment ruim 1.700 coronapatiënten in de ziekenhuizen, van wie 532 op de afdelingen intensieve zorg. België heeft in verhouding wel een pak meer IC-bedden dan Nederland: 2.000 voor 11 miljoen inwoners, tegenover 1.150 voor 17 miljoen Nederlanders.

Frankrijk verplicht mondmasker vanaf 6 jaar op openbaar vervoer

Het dragen van een mondmasker wordt vanaf maandag verplicht op het Franse openbaar vervoer voor iedereen vanaf de leeftijd van 6 jaar. Dat blijkt uit een decreet dat vandaag is verschenen in het Journal officiel, het Franse staatsblad.

De mondmaskerplicht op bussen, treinen, trams, metro's, boten, vliegtuigen en taxi's gold tot nog toe vanaf 11 jaar. Vanaf maandag zal iedereen vanaf 6 jaar er een masker moeten dragen. Ook in stations en luchthavens is het mondmasker verplicht. 

Daarnaast worden de verkoop en verdeling van voedsel en drank aan boord van het openbaar vervoer drie weken lang verboden. De restaurants aan boord van boten vallen niet onder die regel. 

Of mensen nog wel hun eigen voedsel of drank mogen consumeren aan boord, is afhankelijk van de eigen regels van de operatoren. In de treinen van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF is het bijvoorbeeld niet toegelaten om het mondmasker af te zetten om te drinken of te eten, verduidelijkt een woordvoerder, met uitzondering van de Thalys- en Eurostar-treinen.

Queen deelt onderscheidingen uit - en corona speelt daarin (uiteraard) een belangrijke rol

De Britse Queen heeft de traditionele New Years Honours uitgereikt. Dit jaar ging het om 1.278 eretitels. Bijna een vijfde ging naar mensen die zich dienstbaar maakten in de coronapandemie. 

Zo zijn Chris Witty, de Chief Medical Officer (CMO) van Engeland, zijn plaatsvervanger Jonathan Van-Tam, de CMO van Wales Frank Atherton en de CMO van Schotland Gregor Smith geridderd. Ook Jenny Harries, hoofd van het Health Security Agency (UKHSA), en June Raine, hoofd van de geneesmiddelenwaakhond MHRA, kregen een eretitel. 

Meest gelezen