Europese Commissie wil gas en kernenergie als “groen” aanmerken, Duitse regering brandt voorstel al af

Investeringen in gas en kernenergie krijgen, als het van de Europese Commissie afhangt, een groen label, als er aan een aantal voorwaarden is voldaan. Dat blijkt uit een voorstel dat aan de EU-lidstaten is overgemaakt en al in verschillende media is gelekt. De groene ministers in de Duitse regering branden het voorstel af en bestempelen het als “greenwashing”.

Normaal gezien zou de Europese Commissie voor het einde van 2021 met een lijst komen van energiebronnen die als voordelig voor klimaat en milieu bestempeld kunnen worden. Die classificatie - “taxonomie” in het EU-jargon - moet investeerders richting groene energiebronnen leiden. De beslissing werd echter over het nieuwe jaar getild. 

Intussen heeft de Commissie haar voorstel klaar. De lijst is overgemaakt aan de lidstaten, weet het Duitse persagentschap dpa, dat net als de gespecialiseerde websites Politico en Euractiv het document kon inkijken. Gas en ook kernenergie zouden in het voorstel van classificatie een groen label krijgen, mits aan een aantal voorwaarden is voldaan.

Welke voorwaarden?

Zo zouden investeringen in nucleaire installaties enkel een groen etiket krijgen als de nieuwste technologieën worden gebruikt en als er een concreet plan is voor de behandeling van het kernafval, dat vanaf 2050 kan ingaan. Bovendien moeten de nieuwe kerncentrales volgens de Commissie ten laatste tegen 2045 een bouwvergunning krijgen. 

Voor gas zouden dan weer strengere voorwaarden op vlak van CO₂-uitstoot van toepassing zijn. Gascentrales die na 2030 nog worden vergund zouden zo niet meer dan 100 gram CO₂-equivalent per kilowattuur geproduceerde energie mogen uitstoten, berekend over de hele levenscyclus van de installatie. Gascentrales die nog voor 2030 vergund worden, zouden niet meer dan 270 gram CO₂-equivalent per kilowattuur geproduceerde energie mogen uitstoten.

Het volledige document

Het volledige document dat de Europese Commissie heeft overgemaakt is te downloaden via de gespecialiseerde website Euractiv.

Voor- en tegenstanders

Het voorstel is controversieel. De status van gas en kernenergie vormde vorige maand nog het onderwerp van stevige discussies tussen de Europese staatshoofden en regeringsleiders tijdens de Europese Raad in Brussel. 

Frankrijk en een tiental andere landen verdedigen kernenergie, omdat het een hulpmiddel kan zijn in de overgang naar de klimaatneutraliteit die de EU zichzelf tegen 2050 oplegt. 

Duitsland en Oostenrijk zijn dan weer categoriek tegen, wegens het kernafval. De nieuwe Duitse regering, met daarin de groenen, brandt het voorstel af. Minister van Economie en Klimaatbescherming Robert Habeck en Milieuminister Steffi Lemke (beiden van de groenen) hebben alvast laten weten dat Duitsland niet achter het voorstel kan staan.

Habeck heeft het over “greenwashing” en Lemke is nog wat straffer. “Ik vind het totaal verkeerd dat de Europese Commissie van plan is om kernenergie als een duurzame economische activiteit te zien”, reageert ze.

Nodig

Eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton zei eind vorig jaar al dat de Europese Unie wellicht gas én kernenergie nodig zal hebben om de ambitieuze klimaatdoelstellingen te bereiken. 

De Commissie neemt de beslissing over de taxonomie via een zogenaamde gedelegeerde handeling, een besluit ter uitvoering van de bestaande taxonomieverordening. De lidstaten en het Europees Parlement kunnen na de presentatie van het voorstel wel bezwaar maken tegen die gedelegeerde handeling.

Meest gelezen