Potter-reünie charmeert maar J.K. Rowling ontbreekt, "alsof jonge royals zouden vieren zonder de Queen uit te nodigen"

Vanaf vandaag is op HBO Max al de eerste grote reünie van het prille jaar te zien: "Harry Potter: return to Hogwarts" (vanaf morgen in ons land op Streamz). Recensenten loven de pure nostalgie in de tv-special, maar missen vooral een bijdrage van schrijfster J.K. Rowling. "Laat ons eerlijk zijn: enkel zij kan ons inzicht verschaffen in Harry", klinkt het.   

Twintig jaar na de eerste film "Harry Potter and the Philosopher's Stone" ("Harry Potter en de steen der wijzen") komt de magische cast nog eens samen. De acteurs blikken terug op de impact van de hele franchise en halen zeemzoete herinneringen op met een postuil die opnieuw passeert, een set die is omgetoverd tot bekende plekjes uit de reeks en Helena Bonham Carter (Bellatrix) die - typisch - doorheen de uitzending wervelt.

Een twinkelend nostalgisch liefdesfeest...

The Times

""Return to Hogwarts" is een twinkelend nostalgisch liefdesfeest met hoofdrolspelers die natuurlijk zeggen hoeveel ze van elkaar houden (en dat wordt best vaak herhaald)", ziet onder meer The Times. Toch stoort pakweg Het Laatste Nieuws zich hier niet aan. "Vooral omdat de Potter-clan, in tegenstelling tot de cast van "Friends" dieper durft gaan dan alleen die oppervlakkige lofbetuigingen", luidt het.  

BEKIJK hier de trailer:

In tegenstelling tot "Friends" durft de Potter-clan dieper gaan 

Het Laatste Nieuws

De schaduwkant van die overweldigende populariteit komt immers ook aan bod. Want hoe ga je zo jong om met alle aandacht en kritiek? Daniel Radcliffe (Harry) praat over zijn niet te stuiten drang naar alcohol ("ik was mezelf aan het kapotmaken"), Emma Watson (Hermelien) blijft trouw therapie volgen ("ik herkende mezelf niet meer") en Rupert Grint overwoog als Ron bijna te stoppen.

Stuk voor stuk eerlijke bekentenissen, en het nodige respect is ook nooit ver weg: de prestaties van de inmiddels overleden Richard Harris (Albus Dumbledore), Helen McCrory (Narcissa Malfoy), en Alan Rickman (Severus Snape) worden in de verf gezet. Toch blijkt de teneur in zowat elke krant hetzelfde: er is één opvallende afwezige en dat ondanks archiefclips.

Waar is (de liefde voor) Rowling?

"Waar is J.K. Rowling als je haar het meeste nodig hebt", vat The Telegraph samen. "Zelfs een dreuzel concludeert dat het iets te maken heeft met de publieke berisping door Radcliffe, Watson en Grint als reactie op haar opvattingen over onder meer transgender personen." De schrijfster en geestelijke moeder van Potter ligt al twee jaar onder vuur voor bepaalde tweets die als transfoob worden bestempeld, in december nog over genderidentiteit (zie hieronder). Tweets die "haar" gouden trio - Harry, Hermelien, Ron - wel eens durfden afkeuren. 

Het blijft onduidelijk waarom Rowling (foto) er niet bij is. De geruchtenmolen draait op volle toeren: de makers zouden haar niét uitgenodigd hebben, dan wél weer maar de schrijfster ging er niet op in. "Het is zoals de jongere generatie Britse royals die in Buckingham Palace viert zonder de Queen uit te nodigen", merkt The Times fijntjes op.

Je kunt je niet voorstellen dat deze gewaardeerde actrices zoveel onzin tolereren

The Wall Street Journal

De reünie viel totaal niet in de smaak van The Wall Street Journal. "Wat er allemaal mis is? De toon van de meedogenloze zelfverering die gedurende de bijna twee uur durende show werd aangehouden, de acteurs die elkaars ego strelen en het opgeblazen gevoel van belangrijkheid dat iedereen aan de films hecht."

De krant heeft meteen ook een verklaring voor de afwezigheid van Maggie Smith (Minerva Anderling) en Julie Walters (Molly Weasley): "Uiteraard, je kunt je niet voorstellen dat deze gewaardeerde actrices zoveel onzin tolereren."

Starmax/PA Images

Meest gelezen