Archieffoto

14,3 graden: zo warm was het op Nieuwjaar nog nooit (sinds het begin van de metingen in 1892)

Wie vandaag een glas op het nieuwe jaar wou drinken, kon dat perfect buiten doen. Want met 14,3 graden Celsius was het de warmste Nieuwjaar sinds het begin van de metingen in 1892. "Het is een dag met lente-allures", zegt weerman Frank Deboosere.

De warmterecords blijven elkaar opvolgen - al voor de derde dag op rij. Zowel eergisteren als gisteren kregen we temperaturen van 14 graden Celsius, uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar. Ook vandaag werd het zo warm. Om 14 uur bereikte de temperatuur in Ukkel zijn hoogtepunt: 14,3 graden. Dat liet KMI-meteorloog David Dehenauw weten op Twitter.

Het is de warmste nieuwjaarsdag sinds het begin van de waarneming in 1892. Het vorige record dateerde van 1 januari 2012, toen werd het 13,6 graden Celsius. "Het is een dag met lente-allures", zegt weerman Frank Deboosere. "Het kwik loopt hoog op, de temperaturen swingen de pan uit en we gaan richting 14 à 15 graden."

Als we de weerspreuken mogen geloven, mogen de appelboeren zich in de handen wrijven, want "Schijnt de zon op dag van Nieuwjaar, dan wordt het een goed appeljaar".

Bekijk hier het meest recente weerbericht, vlak voor het record gesneuveld is:

Videospeler inladen...

Het zachte weer is te wijten aan de rechtstreekse import van subtropische lucht uit het noorden van Afrika en Spanje. Niet alleen ons land, ook in bijvoorbeeld Nederland en het Verenigd Koninkrijk doet die warme lucht records sneuvelen. In het zuiden van Frankrijk is het nu al 23 graden, en ook in het noorden van Spanje is het zeer warm voor de tijd van het jaar. 

De jongste jaren hebben we door de klimaatopwarming wel vaker te maken met dagrecords. Die worden systematisch bijgehouden sinds 1892, maar 40 procent van alle dagrecords tot nu toe viel in deze eeuw.  

Vanaf morgen wordt het een stuk wisselvalliger, met kans ook buien. Perioden van regen en buien wisselen af met opklaringen. Tegen het eind van de namiddag vergroot de kans op buien in het westen van het land. Het blijft wel zacht met temperaturen tot 13 graden.

De nieuwe week start ook wisselvallig met opklaringen en buien. In het centrum en het zuidoosten kunnen die buien vrij stevig zijn. Aan de kust zou het mogelijk volledig droog blijven.

Dinsdag trekt er een storing over het land met mogelijk veel regen. Op de Ardense Hoogten kunnen de buien een winters karakter krijgen. De temperaturen zaken van 5 à 10 graden 's ochtends tot 0 tot 5 graden 's avonds.

Woensdagochtend kan het op veel plaatsen vriezen en wordt het uitkijken voor ijsplekken. Overdag wisselen wolken en opklaringen elkaar af, maar de buien kunnen dan ook een winters karakter krijgen. Het wordt gevoelig kouder dan de dagen voordien met maxima van 0 graden in de Hoge Venen tot  6 graden aan zee.

Meest gelezen