PRE

Coronablog - Donderdag opnieuw Overlegcomité over coronasituatie in ons land, vierde prik voor 60-plussers in Israël

Premier Alexander De Croo plant in januari nog twee bijeenkomsten van het Overlegcomité over de coronasituatie. Het eerste overleg zal donderdag plaatsvinden. In Amsterdam is de groep manifestanten tegen het coronabeleid na de ontruiming van het Museumplein afgezakt naar het Westerpark, waar een bijeenkomst is tegen de coronamaatregelen. De besmettingen in ons land nemen toe, gelukkig volgen de ziekenhuiscijfers niet. Volg al het coronanieuws in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Nog twee Overlegcomités in januari: eerste al nu donderdag

Premier Alexander De Croo plant deze maand nog twee bijeenkomsten van het Overlegcomité over de coronasituatie. Dat bevestigt zijn kabinet aan Belga. Een eerste vergadering vindt donderdag al plaats en zal focussen op de huidige epidemiologische situatie, een tweede Overlegcomité midden januari moet focussen op de langetermijnaanpak van de crisis.

Vertegenwoordigers van de federale regering en de deelstaten komen donderdag een eerste keer samen in het nieuwe jaar. Het vorige Overlegcomité werd afgelopen woensdag onder druk van de Raad van State bijeengeroepen om de sluiting van de cultuursector terug te draaien. 

Donderdag zal bekeken worden welk effect de besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus heeft op het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames en hoe ver staat met de boostervaccinatie. Onder meer de maatregelen in de cultuur, het nachtleven en de sport, waar wedstrijden op dit moment zonder publiek gespeeld moeten worden, wordt geëvalueerd

Het lijkt onwaarschijnlijk dat er meteen ook versoepelingen aan zitten te komen. Volgens een regeringsbron zou het vooral de bedoeling zijn om een planning op te maken met perspectief voor de betrokken sectoren. 

Het Overlegcomité komt midden januari nog eens samen. Het idee is om dan te overleggen over een soort coronabarometer, die op langere termijn meer voorspelbaarheid in de maatregelen moet brengen. Verschillende partijen vragen daar al langer naar.

Politie blijft paraat in buurt van Museumplein in Amsterdam, na ontruiming komen er weer mensen samen

Copyrights AS Media

Het is een woelige middag geworden in Amsterdam, waar heel wat mensen waren bijeengekomen om te protesteren tegen het coronabeleid. Rond de middag werd verzamelen geblazen aan het Museumplein, ook al was dat verboden door de ordediensten. Een deel van de demonstranten zakte nadien af naar het Westerpark, om tegen de late namiddag toch weer terug te keren naar het Museumplein.

Lees meer in dit artikel:

3.000 cruisepassagiers van boord gehaald na coronabesmettingen

Alle passagiers van het Duitse cruiseschip Aidanova, dat sinds woensdag aangemeerd ligt in de Portugese hoofdstad Lissabon, moeten van boord nadat bij minstens 64 bemanningsleden en passagiers is vastgesteld dat ze besmet zijn met het coronovirus. Het gaat in totaal om zo'n 3.000 passagiers - vooral Duitsers, maar ook Nederlanders en Belgen -  en ruim 1.500 bemanningsleden. 

Het schip was vertrokken uit de Duiste havenstad Kiel. Onderweg maakte het onder meer een tussenstop in Rotterdam en Zeebrugge. Eindbestemming was het Canarische eiland Gran Canaria.

Twitteraccount van Amerikaans controversieel parlementslid geblokkeerd

In de Verenigde Staten heeft het sociaal netwerk Twitter het persoonlijke account van het Republikeinse parlementslid Marjorie Taylor Greene geblokkeerd wegens het schenden van het beleid omtrent "desinformatie over COVID-19". Dat maakt het platform zelf bekend. 

Lees meer in onderstaand artikel:

Israël geeft groen licht voor vierde coronaprik bij 60-plussers

In Israël kunnen 60-plussers en medisch personeel binnenkort een vierde coronaprik laten zetten. Dat heeft premier Naftali Bennett aangekondigd. Eerder deze week had Israël al een vierde coronaprik goedgekeurd voor ouderen in verpleeghuizen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Een expertenpanel had in december aanbevolen om behalve immuungecompromitteerden ook 60-plussers en zorgpersoneel voor de vierde keer in te prikken vanwege de snelle opmars van de omikronvariant van het coronavirus.

Slechts rond de 60 procent van de 9,4 miljoen Israëli's wordt nog als volledig gevaccineerd beschouwd. Dat zijn mensen die twee keer gevaccineerd zijn én binnen zes maanden na hun laatste dosis een booster hebben gekregen. 31 procent van de bevolking is niet gevaccineerd, bij 9 procent is de geldigheid van de inenting verstreken.

Lionel Messi test positief, PSG speelt maandag zonder hem

Het coronavirus blijft door de voetbalwereld waren en heeft nu ook Lionel Messi bereikt. Samen met 3 ploegmaats bij PSG heeft de Gouden Bal positief getest. 

Lees meer bij onze collega's van Sporza:

Misviering in het Brusselse dialect met beperkt publiek

In de Sint-Pieterskerk in Jette heeft de jaarlijkse misviering in het Brusselse dialect plaatsgevonden, weliswaar met een beperkt publiek. Alleen vaste kerkgangers konden de mis in de kerk bijwonen, de andere geïnteresseerden konden via een livestream volgen. Ondertussen is het de 18e editie van de mis, die normaal gezien veel meer kerkgangers lokt dan andere vieringen.

Ge zijt welkom maar hebben liever dat ge thuis blijft
pastoor Dirk Vannetelbosch

In zijn homilie sprak pastoor Dirk Vannetelbosch over "de wereld op zijn kop" waarin een kerk zijn kerkgangers moest vragen om grotendeels thuis te blijven. "Ge zijt welkom maar we hebben liever dat ge thuis blijft", aldus de pastoor.

De opbrengst van de geldinzameling tijdens de mis gaat naar de kerkfabriek van de Sint-Pieterskerk van Jette. Andere jaren ging de omhaling naar de vzw Een Hart Voor Elkaar die zich inzet voor de Brusselse daklozen . 

"Weekgemiddelde besmettingen maskeert deels de groei"

In een reeks tweets laat datawetenschapper Bart Mesuere (UGent) zijn licht schijnen over de Belgische coronacijfers. "Het weekgemiddelde maskeert deels de eigenlijke groei bij de besmettingen: de meest recente dagcijfers tonen een verdubbeling", stelt hij vast.

Demonstratie in Amsterdam verboden

Het Museumplein in Amsterdam wordt vandaag bestempeld als  veiligheidsrisicogebied door de gemeente. Dat betekent dat iedereen daar preventief gefouilleerd mag worden. Vandaag zou er een grote demonstratie plaatsvinden tegen het coronabeleid. Die is echter verboden door burgemeester Femke Halsema, de politie en het Openbaar Ministerie .

Amsterdam heeft aanwijzingen dat gewapende heethoofden naar het Museumplein willen afzakken en zich onder de demonstranten zullen mengen. Halsema spreekt ook van een uitzonderlijke situatie met de opmars van de omikronvariant en de lockdown in Nederland.

We verwachten veel koffiedrinkers

een van de organisatoren Michel Reijinga

De organisator van het protest zegt dat hij nochtans alle medewerking heeft verleend om het protest ordentelijk te laten verlopen. "Wij kunnen niet demonstreren en Black Lives Matter en de klimaatbeweging mochten dat wel. Dit bewijst maar weer eens dat er selectief wordt gekozen", stelt Michel Reijinga tegen de krant Het Parool.

Hij heeft nu besloten vandaag "koffie te gaan drinken" op het Museumplein, het Leidseplein en de Dam. "Ik zal en mag daar niet toe oproepen. Ik mag wel de wens uitspreken het gezellig te vinden als er meer komen en we daar verder kunnen kletsen." 

Volledig gevaccineerd en hoogrisicocontact gehad in Frankrijk? Geen quarantaine

Fransen die volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, zullen zich vanaf morgen minder lang moeten isoleren na een coronabesmetting. Voor volledig gevaccineerden wordt de quarantaine na een hoogrisicocontact bovendien helemaal geschrapt. 

Ongeacht de coronavariant moeten volledig gevaccineerden zich na een coronabesmetting gedurende 7 dagen isoleren, maar die isolatie kan na 5 dagen opgeheven worden, als ze een negatieve antigeentest of een negatieve PCR-test kunnen voorleggen. Fransen die niet volledig gevaccineerd zijn "moeten zich 10 dagen isoleren, met een mogelijke uitgang na 7 dagen volgens dezelfde voorwaarden", klinkt het nog. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Daarnaast hoeven volledig gevaccineerden na een hoogrisicocontact niet meer in quarantaine. Ze moeten wel de afstandsregels naleven en "regelmatige testen uitvoeren", aldus de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran in de krant Journal du Dimanche. Wie niet over een volledig vaccinatieschema beschikt, zal zich na een hoogrisicocontact 7 dagen lang moeten afzonderen en aan het einde van die periode een negatieve antigeentest of een negatieve PCR-test moeten voorleggen om de isolatie te verlaten.

Er zijn in Frankrijk veel coronabesmettingen. Maar de regering wil vermijden dat scholen en bedrijven moeten sluiten omdat er te weinig personeel is.

Meest gelezen