Arrestaties en gewonden na politietussenkomst bij verboden coronaprotest in Amsterdam

Het is een woelige middag geworden in Amsterdam, waar heel wat mensen waren bijeengekomen om te protesteren tegen het coronabeleid. Rond de middag werd verzamelen geblazen aan het Museumplein, ook al was dat verboden door de ordediensten. Een deel van de demonstranten zakte nadien af naar het Westerpark, om tegen de late namiddag toch weer terug te keren naar het Museumplein. Aan het einde van de middag stonden er nog een hondertal mensen, maar ondertussen is het plein leeg.

Rond de middag verzamelden duizenden mensen op en rond het Museumplein in Amsterdam. Op het hoogtepunt stonden er bijna 10.000 mensen op het plein, zegt een woordvoerder van burgemeester Femke  Halsema aan het persbureau ANP. De voorbije dagen was er via sociale media opgeroepen om daar samen te komen als protest tegen het coronabeleid. 

Omdat de manifestatie was verboden door de ordediensten, kondigde Halsema een noodbevel af voor het Museumplein, wat betekende dat het plein snel kon worden ontruimd. 

Ondanks het verbod kwamen veel mensen betogen op het Museumplein, bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Omdat het coronaprotest formeel was verboden, kwamen de demonstranten samen onder de noemer "koffie drinken". Een deel van de manifestanten daagde op in witte pakken en maskers met slogans als "gelooft u het nog?", "het klopt niet", en "waar ligt jouw grens?". 

De politie probeerde om het Museumplein zo snel mogelijk te ontruimen. Daarvoor werden ook twee waterkanonnen ingezet. Vanuit een drone van de politie werd mensen gevraagd te vertrekken. "Hier spreekt de politie. U dient zich te verwijderen van het Museumplein, want deze demonstratie is verboden", luidde het. Informatieborden waarschuwden dat de politie ging optreden en dat mensen de omgeving daarom moesten verlaten. 

Copyrights AS Media
Copyrights AS Media

30 mensen aangehouden

Het bleef dus niet bij waarschuwingen alleen: de politie trad op, deels te paard, en met wapenstokken. Daarbij zijn verschillende mensen lichtgewond geraakt. Ook vier agenten raakten gewond toen enkele demonstranten door een blokkade van de politie probeerden te breken. 

Dertig mensen zijn aangehouden. De aanhoudingen zijn verricht voor verschillende feiten, waaronder het verstoren van de openbare orde, het zich niet kunnen identificeren, mishandeling en verboden wapenbezit.

De manifestanten die verdreven werden, trokken nadien in een stoet door Amsterdam. Een deel van hen ging naar het Westerpark, waar de partij Forum voor Democratie zijn campagne voor de lokale verkiezingen aftrapte. Die bijeenkomst mocht doorgaan van de stad Amsterdam, weliswaar met maximaal 2.000 aanwezigen en met respect voor de coronaregels. Maar de stad Amsterdam liet op Twitter weten dat er een pak volk naar het Westerpark kwam. 

Op de FVD-manifestatie heeft parlementslid Gideon van Meijeren gesproken over de huidige coronamaatregelen. Zowel het FVD als de demonstranten zijn daartegen gekant. "Degenen die ons dit hebben aangedaan, gaan we vervolgen en opsluiten", aldus Van Meijeren.

Na afloop van de FVD-manifestatie trok een deel van de demonstranten opnieuw richting het Museumplein. Aan het einde van de middag stond er nog een hondertal mensen bij het Van Gogh Museum. Rond 18.30 uur was het plein leeg. De politie blijft er paraat. Het Museumplein blijft tot 23 uur ook veiligheidsrisicogebied, wat betekent dat de politie iedereen daar preventief kan fouilleren. 

GUUS SCHOONEWILLE

Meest gelezen