FLEMAL

Europees plan om gas en kernenergie groen label te geven, botst op kritiek: "Plan is resultaat van politieke koehandel"

De Europese Commissie wil investeringen in gas en kernenergie onder bepaalde voorwaarden een "groen label" geven. Dat blijkt uit een voorstel dat aan de lidstaten is overgemaakt. Het gaat om een controversieel voorstel dat intussen ook heel wat kritiek krijgt, onder meer van de Duitse regering. "Maar eigenlijk is dit plan vooral een symbooldossier geworden dat gebruikt wordt voor politieke profilering", nuanceert Joannes Laveyne, onderzoeker aan de universiteit van Gent.

De Duitse minister van Omgeving Steffi Lemke en minister van Economie Robert Habeck, beiden van de groene partij, reageerden gisteren al erg kritisch op het voorstel van de  Europese Commissie. Habeck spreekt van 'greenwashing', Lemke was nog forser en noemde het "absoluut fout dat de Europese Commissie kernenergie wil opnemen in de Europese taxonomie voor duurzame economische activiteiten". "Want kernenergie kan nooit duurzaam zijn", vertelde ze.

Terwijl Nederland en Frankrijk nieuwe kerncentrales willen bouwen, heeft Duitsland de helft van de nog werkende centrales gesloten. Amper drie kernreactoren blijven actief tot 31 december. Duitsland blijft vastberaden aan de kernuitstap vasthouden en wil rekenen op onder meer gas om de transitie naar hernieuwbare energie door te komen.

De tegengestelde opvattingen over de manier waarop Europa tegen 2050 klimaatneutraal zou willen worden, leiden tot de controverse over de Europese taxonomie met betrekking tot duurzame en groene energiebronnen. Door gas en kernenergie een groen label te geven, wil Europa investeerders aantrekken. Want de transitie naar klimaatneutraal zijn, kost namelijk veel geld.   

"Deze lijst met groene energiebronnen is eigenlijk een symbooldossier geworden", stelt Joannes Laveyne, onderzoeker aan de universiteit van Gent. "De lijst wordt vooral gebruikt voor politieke profilering, de praktische waarde is zeer klein." Laveyne lijkt dan ook niet echt verrast over de controverse die over de lijst is ontstaan.

De Europese taxonomie is dus echt een symbooldossier

"Dat gas en kernenergie op de lijst gekomen zijn, is eigenlijk het resultaat van een politieke koehandel. Ik denk bijvoorbeeld niet dat wat kernenergie betreft, zo'n groen label het makkelijker zal maken om investeerders te vinden. Kerncentrales zijn namelijk moeilijke projecten om te financieren."

Aan het opnemen van gas en kernenergie in de lijst zijn wel voorwaarden verbonden. Zo moet voor kernenergie de nieuwste technologie gebruikt worden en moet er ook een concreet plan zijn voor de behandeling van het kernafval. Voor gas worden strengere uitstootnormen vooropgesteld.

"Het is ook zo dat bijvoorbeeld gascentrales die als nodig beschouwd worden voor de energiezekerheid sowieso gebouwd zullen worden, zonder rekening te houden met de taxonomie. De gascentrales die in ons land gebouwd zullen worden, voldoen bijvoorbeeld niet aan de uitstootnormen en zullen dus geen groen label krijgen, maar worden toch gebouwd. De Europese taxonomie is dus echt een symbooldossier."

Meest gelezen