Europese vlag onder de Arc de Triomphe in Parijs, gisteren 1 januari
AFP or licensors

De Europese vlag op de Arc de Triomphe in Parijs is weggehaald, na kritiek van de rechterzijde

De Europese vlag die onder de Arc de Triomphe in Parijs hing is alweer weg. Ze was bedoeld om het Franse voorzitterschap bij de Europese Unie in de verf te zetten. Maar verschillende rechtse presidentskandidaten vonden het niet kunnen dat er geen Franse vlag meer onder de triomfboog hing. De regering heeft opvallend snel bakzeil gehaald. 

Sinds 1 januari neemt Frankrijk voor zes maanden de rol op van voorzitter van de Europese Unie. Om dat in het Parijse straatbeeld zichtbaar te maken was niet alleen de Eiffeltoren verlicht in Europese kleuren, dat was ook het geval met monumenten zoals het Louvre. Onder de Arc de Triomphe bij de Champs Elysées was bovendien een blauwe sterrenvlag gehangen. 

Dat laatste was niet naar de zin van een paar rechtse presidentskandidaten. Marine Le Pen van het radicaal-rechtse RN dreigde er zelfs mee om naar de Raad van State te stappen. Ze vond het feit dat er geen Franse vlag meer hing "een belediging voor iedereen die voor Frankrijk is gestorven." Het monument herbergt namelijk het graf van de onbekende soldaat, en staat volgens haar symbool voor de Franse natie. Le Pen hield president Emmanuel Macron er persoonlijk verantwoordelijk voor.

het Louvre in Europese kleuren
AFP or licensors

Ook Eric Zemmour vond de Europese vlag niet kunnen. "Na de vernielingen en het inpakken, nu de belediging" liet de uiterst rechtse presidentskandidaat weten. Hij verwees daarmee naar de incidenten tijdens een betoging van de gele hesjes, en naar het inpakproject van het monument door de inmiddels overleden kunstenaar Christo. 

Maar ook de kandidate van de centrumrechtse LR, Valérie Pécresse, had kritiek. Zij vond dat er twee vlaggen hadden moeten hangen, niet alleen de Europese maar ook de Franse. 

Nochtans waren er ook positieve geluiden te horen. "Een (Europese) sterrenvlag op de Place de l'Etoile (tegenwoordig place Charles de Gaulle)" - wat een weg hebben we afgelegd" was onder meer te lezen. 

Toch is de Europese vlag vannacht weggehaald. Nu hangt er dus - zoals wel vaker gebeurt - helemaal geen vlag meer. De regering had al laten weten dat de Europese vlag maar een tijdelijke zaak was. "Een paar dagen" volgens nieuwszender BFM. 

Maar zo lang heeft het niet geduurd, de regering heeft de Europse vlag dus sneller dan verwacht verwijderd. "Bij een volgende officiële gelegenheid hangt er weer een Franse vlag", liet de regering weten. Of hoe een monument dat ooit werd opgericht door Napoleon weer een politiek thema is geworden. Dat Frankrijk volop in verkiezingsstrijd zit - de Fransen kiezen in april een nieuwe president - is daar wellicht niet vreemd aan. 

Soms hangt een Franse vlag onder het monument, hier tijdens de Tour 2021

Meest gelezen