Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Onbekende steekt zwaarbewaakte grens over van Zuid- naar Noord-Korea en dat is hoogst uitzonderlijk

Een onbekend persoon heeft de zwaarbewaakte grens tussen Zuid- en Noord-Korea overgestoken in de richting van het noorden. Dat is hoogst uitzonderlijk want de grens is een van de zwaarst bewaakte in de wereld, en vluchtelingen willen meestal de omgekeerde richting uit.

Zuid-Koreaanse militairen merkten de aanwezigheid van een onbekend persoon op met bewakingscamera's in het grensgebied, de zogenaamde DMZ, in het oosten van het land. Een grote zoekactie op het terrein leverde niets op. "We kunnen bevestigen dat de persoon om 22u40 de Militaire Demarcatielijn is overgestoken en overgelopen is naar het noorden" klonk het vanochtend in een mededeling van het Zuid-Koreaanse leger.

Via de militaire "hotline" verwittigden de Zuid-Koreaanse militairen hun Noord-Koreaanse collega's, maar die hebben nog niet gereageerd.  Er werd ook geen bijzondere activiteit opgemerkt van de Noord-Koreaanse troepen. Het gebied waar de vluchteling zijn of haar oversteek waagde, is erg bergachtig en moeilijk toegankelijk.

Mijnenveld en prikkeldraad

Sinds het begin van het militaire conflict tussen beide landen in 1950 vluchtten al meer dan 30.000 Noord-Koreanen naar het zuiden. Maar meestal doen ze dat via een omweg, via China. De grens met Zuid-Korea is namelijk een van de zwaarst bewaakte ter wereld. Het niemandsland, de zogenaamde DMZ of gedemilitariseerde zone, is 4 kilometer breed, afgesloten met prikkeldraad en ligt bovendien vol mijnen. Aan beide kanten van de grens staan zwaarbewapende troepen. 

De afgelopen jaren slaagde een handvol Noord-Koreaanse militairen erin via de enige grensovergang te vluchten naar het zuiden. Dat gebeurde meestal in de zogenaamde JSA, de Joint Security Area in de stad Panmunjeom, de enige plek waar de soldaten elkaar in de ogen kunnen kijken. Het Noord-Koreaanse leger aarzelt daarbij niet om het vuur te openen op zijn eigen manschappen.

Zeegrens

Slechts uiterst zelden probeert iemand de grens over te steken in de richting van het noorden. In 2020 schoten Noord-Koraanse troepen een Zuid-Koreaanse visserij-ambtenaar dood die volgens Pyongyang de zeegrens illegaal was overgestoken. Wellicht was de man zich daar niet van bewust.

De twee Korea's zijn formeel nog altijd met elkaar in oorlog. De Koreaanse Oorlog eindigde in 1953 in een staakt-het-vuren, dat tot op de dag van vandaag geldt. Een officieel vredesverdrag is nooit getekend.

Meest gelezen