Justin Paget Photography Ltd

Coronablog - Morgen nieuwe vergadering over quarantaine- en teststrategie, ook snookerzalen naar Raad van State

In Nederland gaan de basisscholen en middelbare scholen volgende week weer open. In ons land stijgen de besmettingen fors en hebben de ministers van Volksgezondheid vanavond de quarantaine- en teststrategie onder de loep genomen. Morgen vergaderen ze voort en maken ze hun beslissing bekend. Intussen stappen ook de snookerzalen naar de Raad van State tegen de verplichte sluiting. Volg al het coronanieuws in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Ministers van Volksgezondheid vergaderen morgen voort over quarantaine- en teststrategie

Nu de omikronvariant tot een snel stijgend aantal coronabesmettingen leidt, heeft de Interministeriële Conferentie van de ministers van Volksgezondheid van de federale en regionale regeringen vanavond een digitale vergadering gehouden. De ministers bekijken of de quarantaine- en teststrategie moet worden aangepast. 

De ministers zijn er vanavond niet uit geraakt en vergaderen morgen voort. Ze zullen hun beslissing baseren op wetenschappelijke adviezen. Morgennamiddag komen we meer te weten hierover.

Zo wordt bekeken of de quarantaineperiode kan worden ingekort voor wie gevaccineerd en/of geboosterd is en een risicocontact heeft gehad en of het testbeleid in dergelijke gevallen kan worden bijgestuurd.

Wetstraatcollega Anne Vanrenterghem legt uit wat er op tafel ligt bij de ministers van Volksgezondheid.

Videospeler inladen...

Ook snookerzalen stappen naar de Raad van State

De Belgium Billiards & Snooker Association (BBSA), de belangrijkste vereniging die de sector in België vertegenwoordigt, heeft zondagavond een beroep bij hoogdringendheid ingediend bij de Raad van State om de beslissingen van het Overlegcomité van 22 december aan te vechten. Op die manier hoopt de vereniging zo snel mogelijk de zalen te kunnen heropenen. Dat heeft BBSA-voorzitter Georges Leclercq bevestigd aan persagentschap Belga.

"Het is een sport waar social distancing al goed wordt gerespecteerd. De tafels zijn groot", zegt voorzitter Leclercq. "Daarnaast hadden we het dragen van een mondmasker tijdens de training al opgelegd. We vragen daarom zo snel mogelijk de volledige heropening van de zalen."

De BBSA, die 58 zalen in Wallonië en Vlaanderen en bijna 1.500 aangeslotenen vertegenwoordigt, beschouwt zichzelf als slachtoffer van "discriminatie", net als de Belgische Bowlingsportfederatie (FSBB) die donderdag een beroep bij hoogdringendheid indiende bij de Raad van State.

"Wij hopen dat de pleidooien op donderdag zullen worden gehouden, op dezelfde dag als het beroep van de Belgische Bowlingsportfederatie", klinkt het bij Leclercq. Deborah Smets, de advocaat die de BBSA aanstelde, zal ook de belangen van de Bowlingsportfederatie verdedigen.

Tientallen cruisepassagiers in quarantaine in Genua

In de Italiaanse havenstad Genua zijn minstens 45 passagiers van een cruiseschip van boord gehaald en in quarantaine geplaatst. Eerder hadden 150 opvarenden aan boord van de Grandiosa positief getest. 

Het schip was vertrokken uit de Zuid-Franse havenstad Marseille en zet zijn reis voort richting Civitavecchia, in de buurt van Rome.

Licht op groen voor boosterprik bij 12- tot 15-jarigen in VS

De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond Food and Drug Administration (FDA) heeft het licht op groen gezet voor het toedienen van een boosterprik met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech aan 12- tot 15-jarigen. 

De toezichthouder is van oordeel dat de voordelen van het toedienen van een boosterprik bij die leeftijdscategorie zwaarder doorwegen dan de potentiële nadelen. De FDA baseert zich daarvoor onder meer op gegevens uit Israël.

Daarnaast brengt de FDA het interval tussen het basisvaccinatieschema en de booster voor alle leeftijdscategorieën ook terug tot vijf maanden. Ook daarvoor dienden gegevens uit Israël als leidraad. Ten slotte werd ook beslist om kinderen tussen 5 en 11 jaar met een verminderde weerstand een derde prik toe te dienen als onderdeel van het basisvaccinatieschema.

De autoriteiten maken zich zorgen over de toename van het aantal besmettingen met de omikronvariant. De afgelopen week werd bij 10 miljoen mensen in de VS COVID-19 vastgesteld, een record. Boosterprikken kunnen het afweersysteem volgens laboratoriumstudies een oppepper geven. Ruim zeven op de tien Amerikanen boven de 12 jaar zijn twee keer ingeënt tegen het coronavirus.

In ons land komen voorlopig enkel volwassenen in aanmerking voor een boosterprik.

Israël start met toediening van vierde vaccin voor 60-plussers

Israël is vandaag van start gegaan met het toedienen van een vierde vaccindosis aan mensen van zestig jaar en ouder. Het land wil op die manier de snelle opmars van de omikronvariant van het coronavirus tegengaan.

Premier Naftali Bennett had de vierde coronaprik voor de inwoners vanaf 60 jaar en voor het medisch personeel eerder al aangekondigd. Er moet wel een termijn van minstens vier maanden tussen de derde en de vierde dosis zitten.

Vanwege een deal met de Amerikaanse farmareus Pfizer voert Israël een pioniersbeleid op het vlak van coronavaccins. De campagne voor het zetten van de derde prik werd afgelopen zomer al opgestart. Met een vierde dosis hoopt de regering een nieuwe besmettingsgolf bij de meest kwetsbare inwoners af te remmen. Vorige week werd ook al gestart met een vierde inenting bij mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Door de opmars van de omikronvariant heeft Israël opnieuw af te rekenen met een stijging van het aantal coronagevallen. De voorbije 24 uur werden er 6.562 nieuwe besmettingen geregistreerd, een stijging met meer dan 50 procent in één dag tijd. Het aantal ernstige gevallen blijft voorlopig wel beperkt.

Nederlandse scholen gaan na vakantie opnieuw open

Maandag, na de kerstvakantie, gaan de basisscholen en de middelbare scholen weer open in Nederland. Dat heeft de Nederlandse regering besloten, zo meldt de openbare omroep NOS. Het mbo (middelbaar beroepsonderwijs) en het hoger onderwijs blijven voorlopig wel nog dicht.

Vorige maand sloten de Nederlandse scholen een week vroeger dan gepland, uit vrees voor de omikronvariant. In het land is een strenge lockdown van kracht.

De regering volgt het advies van de expertengroep Outbreak Management Team (OMT), dat geoordeeld heeft dat de heropening van het onderwijs verantwoord kan. Er zullen veiligheidsmaatregelen blijven gelden tegen het coronavirus, zoals preventief testen.

Studenten aan Nederlandse universiteiten, hogescholen en in het middelbaar beroepsonderwijs moeten voorlopig nog online onderwijs volgen. Op 14 januari wordt opnieuw bekeken of ook zij weer fysiek onderwijs kunnen krijgen.

Wie Cyprus wil bezoeken, moet twee PCR-tests kunnen voorleggen

Wie Cyprus wil bezoeken, zal voortaan twee PCR-testen moeten kunnen voorleggen, een voor de aankomst en een onmiddellijk na aankomst. De eerste test mag niet meer dan 48 uur voor de aankomst afgenomen zijn.

Wie nog geen boosterprik van een coronavaccin kreeg moet ook nog eens 72 uur na aankomst een antigentest afleggen. Voor kinderen onder de 12 jaar geldt een uitzondering. De bezoekers moeten zelf hun tests betalen, verduidelijkt een woordvoerder van de Cypriotische gezondheidsdienst.

De nieuwe regels gelden voor zowel gevaccineerden als ongevaccineerden en gelden vanaf dinsdag 23 uur. Ze zullen tot minstens 15 januari gelden en worden dan geëvalueerd door de regering.

De voorbije zeven dagen is het aantal coronabesmettingen sterk gestegen op Cyprus. Zondag waren er 3.538 nieuwe besmettingen, terwijl dat er een week eerder nog 1.925 waren.

Israël gaat grenzen weer openen voor gevaccineerde toeristen

Israël gaat vanaf volgende week zijn grenzen weer openstellen voor gevaccineerde buitenlandse toeristen. Dat heeft de regering vandaag aangekondigd. De grenzen werden een maand geleden dichtgegooid na de ontdekking van de nieuwe omikronvariant bij een reiziger die terugkeerde uit Malawi.

Vanaf 9 januari kunnen gevaccineerde reizigers uit "oranje landen" toegang krijgen tot het Israëlische grondgebied. Ze zullen wel een PCR-test of een antigeentest moeten ondergaan voor ze aan boord van het vliegtuig gaan. Na aankomst op Israëlische bodem volgt nog een PCR-test. De reizigers worden ook 24 uur in isolatie geplaatst, in afwachting van het resultaat van die laatste test. 

De meesten landen, waaronder ook België, staan op de oranje lijst met risicolanden. De rode lijst (hoogste risico) bevat momenteel nog 17 landen, waaronder Frankrijk, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en de VS. Maar in een nieuwe aanbeveling wordt maandag gevraagd om onder meer Frankrijk, Canada en Zuid-Afrika van die lijst te schrappen.

Israël had op 28 november de grenzen voor buitenlanders gesloten, om de verspreiding van de zeer besmettelijke omikronvariant van het coronavirus af te remmen. Maar intussen is die virusmutatie op grote schaal aanwezig in het land, wat een sluiting van de grenzen overbodig heeft gemaakt.

België koopt 10.000 behandelingen van coronapillen Pfizer aan

Ons land heeft een bestelling geplaatst bij farmareus Pfizer voor 10.000 behandelingen van zijn antiviraal middel Paxlovid. Antivirale middelen zijn medicijnen die ervoor zorgen dat het coronavirus zich niet kan vermenigvuldigen. De aankoop gebeurt na een positief advies van de Taskforce Covid Therapeutics in ons land, die de verscheidene covidmedicijnen evalueert en het gebruik ervan voor ons land uitwerkt.

Virologen als Johan Neyts (KU Leuven) onderstreepten de afgelopen weken het belang van Pfizers pil tegen het coronavirus. Paxlovid is het meest werkzame antivirale middel tegen corona tot nu toe. Volgens een studie van Pfizer zouden risicopatiënten tot 89 procent minder kans hebben op een ziekenhuisopname. Het is wel essentieel dat je deze middelen toegediend krijgt of inneemt binnen de eerste vijf dagen na het begin van de symptomen.

Voorlopig heeft het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) het middel voor noodgebruik bij bepaalde risicopatiënten goedgekeurd. Breder gebruik van de pil wordt nog verder onderzocht. 

Naast Paxlovid, heeft ons land ook 10.000 behandelingen van de coronapillen van Merck aangekocht. De eerste 2.880 daarvan zijn vorige week aangekomen, maar worden voorlopig enkel ingezet voor een klinische studie en corona-uitbraken in ziekenhuizen. 

AFP or licensors

"Frankrijk kan over vierde prik in februari of maart belissen"

Frankrijk kan in februari of maart beslissen over de toediening van een vierde dosis van een coronavaccin. Dat zegt Alain Fischer die er de vaccinatiestrategie leidt. Er moeten eerst meer wetenschappelijke gegevens beschikbaar zijn over het nut van een eventueel vierde prik.

Israël heeft gisteren al de vierde coronaprik voor 60-plussers en medisch personeel goedgekeurd.

Nog negen personen vast na demonstratie in Amsterdam

Van de dertig personen die gisteren zijn opgepakt bij een demonstratie in Amsterdam tegen de coronamaatregelen, zitten er nog negen vast. Zeven van hen worden verdacht van geweld tegen politieagenten, de andere twee van wapenbezit. Volgens de politie zijn de andere verdachten vrijgelaten met onder meer een boete of strafbeschikking. Twee van hen moeten zich op een later moment bij de rechter verantwoorden.

De arrestanten kwamen samen met duizenden andere betogers naar een niet toegestaan protest tegen de coronamaatregelen op het Museumplein. Volgens een woordvoerster van de politie zijn er online diverse klachten binnengekomen over het optreden van de mobiele eenheid. Ze benadrukt dat dit geen officiële klachten zijn. Op sociale media was onder meer een filmpje te zien van een politiehond die een betoger in zijn hand beet. Deze man is aangehouden en behandeld in een ziekenhuis, zei de woordvoerster. Volgens haar is het incident gemeld bij de leidinggevende van de hondengeleider en wordt proces-verbaal opgemaakt.

De gemeente telde op het drukste moment zo'n 10.000 demonstranten op het Museumplein. Toen ze weigerden het Museumplein te verlaten, trad de politie op. Daarop verplaatste een grote groep zich naar het Westerpark, waar een manifestatie was van Forum voor Democratie. Later keerden een paar honderd betogers terug naar het Museumplein.

Openen de scholen in Nederland volgende week of niet?

De regering in Nederland neemt vandaag de beslissing of het onderwijs na de kerstvakantie - op maandag 10 januari - weer opent. Vorige maand sloten de scholen er een week eerder dan gepland in de strijd tegen de omikronvariant. 

Het Outbreak Management Team zal het kabinet advies geven, daarna volgt een besluit voor het hele onderwijs, van het lager tot de universiteiten. Van alle kanten wordt de regering opgeroepen om de scholen te heropenen. Die oproep kwam onder meer van kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer en van zestig organisaties, waaronder Unicef en Jeugdzorg Nederland.

In België is er voorlopig geen discussie over de opstart van het onderwijs na de kerstvakantie. De geldende coronamaatregelen blijven er van kracht tot eind januari. Welke die regels juist zijn, kan je hier terugvinden.

Besmette Amerikaanse minister van Defensie dankt milde symptomen aan boosterprik

De Amerikaanse minister van Defensie, de 68-jarige Lloyd Austin, heeft COVID-19. Hij kampt met milde coronasymptomen. Austen blijft nu minstens vijf dagen in isolatie en probeert vanop afstand deel te nemen aan overleg.

De defensieminister zag de Amerikaanse president Joe Biden voor het laatst op 21 december, een week voor hij symptomen ontwikkelde. De minister had die ochtend nog negatief getest op het coronavirus. Afgelopen donderdag was Austin voor het laatst in het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, waar hij met medewerkers overlegde. Ze droegen allemaal een mondmasker en hielden afstand.

Austin is volledig gevaccineerd en ontving in oktober een boosterprik. "De infectie verloopt daardoor een stuk milder dan anders het geval zou zijn geweest. Daar ben ik dankbaar voor. De vaccins werken en blijven een medische vereiste voor ons personeel", benadrukte de minister.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen