BELGA/VAN ASSCHE

Grote drugsvangst in Niger: smokkelroute van Zuid-Amerika via Afrika naar Europa wordt steeds belangrijker

In het noorden van Niger, nabij de stad Agadez, heeft de politie meer dan 200 kilogram cocaïne onderschept, een recordvangst. De drugs hebben een straatwaarde van 7,7 miljoen euro. West-Afrika wordt een steeds belangrijker doorvoerroute voor drugs uit Zuid-Amerika richting Europa. 

De laatste jaren worden er in West-Afrika almaar meer en grotere drugsvangsten gedaan. De Verenigde Naties schatten dat elk jaar ongeveer 50 ton cocaïne via West-Afrika naar Europa wordt gesmokkeld, ondermeer naar de haven van Antwerpen. De hoeveelheid cocaïne die in Afrika werd onderschept is tussen 2015 en 2019 vertienvoudigd.

West-Afrika als noodzakelijke tussenstop

Volgens Interpol stijgt de vraag naar drugs in Europa en is de drugssmokkel van Latijns-Amerika naar de Verenigde Staten moeilijker geworden. Er zijn ook meer controles van schepen die rechtstreeks van Zuid-Amerika naar Europa varen. West-Afrika is voor de Latijns-Amerikaanse drugskartels dus een noodzakelijke tussenstop geworden.

Uit vangsten van de voorbije maanden en jaren blijkt dat de drugs binnenkomen via de Golf van Guinee.  Daarna volgen ze verder de weg van de minste weerstand: daar waar de staat corrupt en zwak is of quasi afwezig. In Mali bijvoorbeeld werden in de eerste helft van 2021 20 ton aan verdovende middelen onderschept, tegenover 15 ton in 2020. Een stijging dus sinds de militaire staatsgreep in de zomer van 2020. Ook Niger is een doorvoerland.

Zowel terreurgroepen in de Sahel als hooggeplaatste ambtenaren en politici zouden zich met de drugshandel verrijken. De cocaïne die in Niger werd onderschept, bevond zich in de vrachtwagen van de burgemeester van Agadez. 

Via Noord-Afrika worden de drugs uiteindelijk naar Europa verscheept. 

Meest gelezen