Radio 2

Halle geeft negatief advies voor bouw windturbine door Barry Callebaut: “Te hoog en duidelijke visie nodig”

Het schepencollege van Halle heeft een negatief advies gegeven voor de bouw van een windturbine op het terrein van chocoladeproducent Barry Callebaut. De windturbine is te hoog, en bovendien zijn de inwoners van Halle onvoldoende geïnformeerd, klinkt het. Schepen Marijke Ceunen pleit intussen wel voor een toekomstvisie rond windenergie in de streek. 

Het chocoladebedrijf Barry Callebaut heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor de bouw van een windturbine van 200 meter hoog. Dat is een stuk hoger dan de turbines die de voorbije jaren zijn gebouwd in Halle, en dat ziet het stadsbestuur niet zitten. “Windenergie zal belangrijk zijn voor de energietransitie”, benadrukt schepen Marijke Ceunen (Groen). “De locatie is eigenlijk ook geschikt, maar we moeten rekening houden met de hoogte van de windturbine. Er moeten afspraken zijn over de hoogte met de andere windturbines die er al zijn, die zijn maar 150 meter hoog. Bovendien moet er ook voldoende afstand bewaard worden met het kanaal Brussel-Charleroi.”

Informeren

Daarnaast vindt het schepencollege ook dat het bedrijf Barry Callebaut de mensen beter moeten informeren: “Er moet voldoende en langdurig geïnformeerd worden met de burgers en participatie moet mogelijk zijn”, zegt schepen Ceunen. Barry Callebaut verstuurde wel degelijk informatiebrieven naar heel wat inwoners in de ruime omgeving van de locatie en lanceerde ook een website, maar dat bleek voor het stadsbestuur onvoldoende. Nu volgt dus een negatief advies van de stad Halle. Het hele dossier gaat nu naar de provincie Vlaams-Brabant en de bestendige deputatie moet dan beslissen over de vergunning.

Toekomstvisie

De schepen van Duurzaamheid, Ruimte en Wonen pleit intussen voor een toekomstvisie rond windenergie. “We zijn al een tijdje bezig rond windenergie. Zo hebben we intussen “windkansgebieden” uitgewerkt, dat zijn plaatsen waar windturbines mogelijk zijn. En dit dossier is eigenlijk een mooi voorbeeld om te gaan nadenken hoe we in de toekomst in onze stad met die windturbines aan de slag gaan. We gaan daar zeker werk van maken”, aldus Ceunen.

 

Meest gelezen