AFP or licensors

Hoogste inflatie in bijna 20 jaar in Turkije: gestegen naar recordhoogte van 36 procent

Turkije heeft de voorbije maand een recordinflatie opgetekend van 36,08 procent. Dat is 15 procent hoger dan in november, en ook veel hoger dan analisten hadden verwacht. De Turken zien hun geld elke dag aan waarde verliezen, terwijl hun boodschappen fors duurder worden.  

De voorbije maand hebben de Turken 36 procent méér betaald voor goederen en diensten dan in december 2020. Het is de grootste stijging in ruim negentien jaar. In september 2002 waren de prijzen gemiddeld 37 procent hoger dan een jaar eerder. 

De inflatie is al langere tijd hoog in Turkije. Ze wordt mee gestuwd door de zwakke koers van de nationale munt, de lira. Die is enorm in waarde gezakt ten opzichte van de dollar. In een jaar tijd verloor de lira 45 procent aan waarde tegenover de dollar.

Voor de Turken betekent de torenhoge inflatie dus dat ze veel meer moeten betalen voor hun boodschappen. Ze zien hun geld elke dag aan waarde verliezen, terwijl zelfs basisproducten fors duurder worden. Volgens de officiële cijfers zijn bloem en kip bijvoorbeeld 86 procent duurder geworden. De prijzen van zonnebloemolie zijn met 76 procent gestegen, die van brood 54 procent.  

Boosheid

Niettegenstaande de inflatie, die al langere tijd hoog is, heeft de Turkse centrale bank, onder druk van president Recep Tayyip Erdogan, herhaaldelijk de rente verlaagd. Normaal proberen centrale banken inflatie juist te bestrijden met hogere rentes.

De pijlsnel stijgende inflatie leidt niet alleen tot veel ongenoegen en spanningen, maar is ook de inzet geworden van een politieke strijd, anderhalf jaar voor de komende presidentsverkiezingen. De oppositie verwijt het Turkse bureau voor statistiek de inflatie systematisch te onderschatten.

"Tegenstanders van Erdogan zien dit echt als een bevestiging van economisch wanbeleid, als een gevolg van sterk autoritair leiderschap, waarbij een klimaat is ontstaan waarbij niemand de president nog durft tegen te spreken", zegt correspondente Mitra Nazar in Turkije. "Er is heel veel boosheid. Maar er is ook een kern van trouwe supporters van Erdogan, die erop vertrouwen dat het beter zal worden en dat Erdogan een plan heeft."

Herbekijk hier een uitzending van "Terzake" van vorige maand over de hoge inflatie in Turkije, en de impact ervan op het leven van de Turken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen