Een nieuwe tattoo? Misschien moet je even wachten, want veelgebruikte inkt (met "isopropanol") is vanaf nu verboden

Denk je eraan om een tatoeage te zetten? Dan zou je wel eens even geduld mogen hebben, want vanaf vandaag mogen tatoeëerders geen inkt meer gebruiken die de stof isopropanol bevat. De beslissing werd een jaar geleden genomen en gaat nu van kracht. Maar het probleem is dat het merendeel van de tatoeage-inkten die stof wél bevat en dus dreigt er een tekort. 

"Catastrofaal." Zo omschrijft tatoeëerder Wim Van Muylder de beslissing om bepaalde tatoeage-inkten vanaf vandaag te verbieden. 

Kort samengevat mogen tattoeëerders vanaf vandaag geen inkt meer gebruiken waar isopropanol in zit. Iso-wat, hoor ik u denken? Isopropanol is een solvent, dat in tatoeage-inkt gebruikt wordt als oplosmiddel voor de kleurstoffen. 

Europa heeft een tijd geleden beslist dat die isopropanol geweerd moet worden, omdat het irritaties kan veroorzaken - de zogenoemde REACH-verordening. "Het gevaar is dat het via de huid opgenomen wordt, waarna die kan uitdrogen", verduidelijkt toxicoloog Jan Tytgat. "Als die isopropanol in het bloed terecht komt, in de lever, dan gaat die metabolieten vormen en sommigen daarvan zijn toxisch." Over het reëel gevaar kan je volgens Tytgat debatteren. "Vele tatoeëerders zullen zeggen dat ze die inkt al tientallen jaren gebruiken en dat veel mensen daar nooit last van hebben, aan de andere kant mag Europa streng zijn als het effectief gevaarlijk kan zijn. Het is een moeilijke discussie."

De beslissing van Europa gaat trouwens niet alleen over die isopropanol, er zijn maar liefst ongeveer 4.000 stoffen verboden (die in tatoeage-inkt of cosmetica gebruikt worden). Ook bijvoorbeeld bepaalde kleurstoffen mogen niet langer gebruikt worden. Denk maar aan het populaire blauw 15:3 of het groen 7 - al zal die beslissing pas later uitgevoerd worden. "Die kleurstoffen worden geweerd omdat ze kankerverwekkend zijn", zegt Tytgat. "Die beslissing is mijns insziens belangrijker dan de isopropanol." 

Het grote probleem voor de tatoeëerders is dat het merendeel van de inkt isopropanol bevat, en dat de alternatieven op zich laten wachten. "We hebben die inkt niet in voorraad. Bepaalde soorten kleuren zullen pas over enkele maanden beschikbaar zijn. Ook mijn tattoo-shop heeft een tekort", vertelt Van Muylder. En dus vreest hij dat hij zijn klanten niet gaat kunnen verder helpen. "Ik denk dat er een periode gaat zijn dat we onze klanten niet gaan kunnen helpen of waar we projecten moeten uitstellen." Toch zal hij vandaag zijn tattoo-shop openen, "ook al is dat eigenlijk onmogelijk".

Ik denk dat er een periode gaat zijn dat we onze klanten niet gaan kunnen helpen of waar we projecten moeten uitstellen

Tatoeëerder Wim Van Muylder

Hij vraagt dan ook aan de FOD Volksgezondheid om een overgangsregeling te voorzien - en die vraag wordt gesteund door ondernemersorganisatie Unizo. "Wij vragen een gedoogbeleid of een overgangsperiode, zodat onze tatoeëerders de veilige inkt kunnen bemachtigen en kunnen blijven verder werken."

Maar de FOD Volksgezondheid laat weten dat het niet kan ingaan op die vraag. "Het dossier is al enkele jaren aan de gang, de tekst zelf werd een jaar geleden gepubliceerd en dus heeft Europa beslist om geen extra overgangsperiode in te voeren. De wetgeving is dus van kracht vanaf vandaag, niet alleen in ons land, maar over heel Europa." Dat betekent ook dat er controles zullen volgen en indien nodig boetes zullen uitgeschreven worden.

Beluister hier het interview met tatoueur Gino op Radio 2 Oost-Vlaanderen: 

Meest gelezen