Science Photo Library, , Getty Images

Ook al last van muggenbeten? "Uitzonderlijk hoge temperaturen deze winter, dus verschillende dieren grijpen hun kans"

Als je de voorbije dagen de strijd aan bent gegaan met muggen in huis, dan ben je zeker niet alleen. Want de beestjes zijn er wel héél vroeg bij dit jaar, net als sommige vlindersoorten. En pechvogels die last hebben van hooikoorts, kunnen ook al klachten krijgen door het eerste stuifmeel in de lucht. "Unieke situaties door uitzonderlijk hoge temperaturen, en daarmee moeten we leren omgaan", zegt bioloog Arnold van Vliet.

VRT NWS-collega Xavier Taveirne vertelde vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1 hoe hij afgelopen nacht de strijd was aangegaan met een mug. "Het lijkt vreemd als je midden in de winter gebeten wordt door een steekmug. Maar er is iets aan de hand, wat betreft de muggenoverlast, merken we", zegt Arnold van Vliet, bioloog en muggenspecialist aan de Wageningen Universiteit.

Zachtere winters bieden muggen natuurlijk ideale omstandigheden. "Door de uitzonderlijk hoge temperaturen van de voorbije dagen, grijpen muggen die niet in winterrust gaan, nu al hun kans. Al zien we ook de gewone huissteekmug opduiken, zoals vorig jaar in februari", zegt van Vliet. "Andere muggensoorten nestelen zich in de kruipruimtes van huizen, zeker als er in de buurt wat water blijft staan", legt van Vliet uit in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Door de klimaatveranderingen en de zachtere winters zullen we rekening moeten houden met - op het eerste gezicht - "vreemde natuurfenomenen". "Naast muggen zijn er ook al vlinders gemeld, zoals dagpauwogen en atalanta's. Die beestjes worden geactiveerd door de eerste zon. Maar als het nu nog flink vriest, dan is dat nefast. Dieren die vroeg actief zijn geworden, kunnen dan nog een rustplek opzoeken, maar ze hebben al veel energie gebruikt, en het zal niet eenvoudig zijn om aan nectar te geraken."

Al is naast de fauna ook de flora in gang geschoten, want sommige planten staan al lichtjes in bloei. "De hazelaar bijvoorbeeld, dus de eerste pollen verspreiden zich al met de wind. Ook vroege hooikoortsklachten zijn dus niet uitgesloten", zegt van Vliet.

Conclusie: onze natuur is ontregeld. "Niet onlogisch als er begin januari temperaturen zijn die je pas in mei verwacht. Welke gevolgen de opwarming van de aarde nog zal hebben, en hoe wij daar als mens op reageren, is zeker stof voor wetenschappelijk onderzoek."

Meest gelezen