Foto Rijksmuseum.
Rijksmseum

De Nachtwacht in nóg meer detail te bekijken online dankzij nieuwe "superfoto" van Rijksmuseum 

Voortaan kan je het Nederlandse schilderij "De Nachtwacht" in een nog groter detail bekijken vanuit je zetel. Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft vandaag een nieuwe digitale foto van Rembrandts werk online gezet die maar liefst 717 gigapixels (717 miljard pixels) telt. Het is daarmee de meest gedetailleerde foto ooit van De Nachtwacht en volgens het Rijksmuseum zelfs de meest gedetailleerde afbeelding die ooit van een kunstwerk is gemaakt.

Voor de digitale afbeelding zijn 8.439 verschillende foto's van het schilderij gemaakt, elk van 5,5 bij 4,1 centimeter. "De afstand tussen twee pixels is 5 micrometer (0,005 millimeter) wat betekent dat één pixel kleiner is dan een menselijke rode bloedcel", meldt het Rijksmuseum op zijn website (bekijk de foto via deze link van het Rijksmuseum).  

De foto's zijn genomen met een 100-megapixel Hasselblad H6D 400 MS-camera en zijn daarna door middel van artificiële intelligentie aan elkaar geplakt. Dat leverde een bestand op van 5,6 terabyte. Het nemen van de foto's alleen al zou twee maanden geduurd hebben. 

De afstand tussen twee pixels is 5 duizendste van een millimeter

Referentiepunt voor de toekomst

Liefhebbers kunnen het kunstwerk nu tot in het kleinste detail bestuderen vanop afstand. Maar de foto zou in de eerste plaats bedoeld zijn om het werk van onderzoekers en restauratoren te vergemakkelijken. 

Katrien Keune is als hoofd Science verantwoordelijk voor het natuurwetenschappelijk gedeelte van het onderzoek naar De Nachtwacht. Ze vertelde aan de NOS dat we nu "elk pigmentdeeltje kunnen zien zitten in alle craquelures (kleine scheurtjes, red.)"

"Maar we willen de Nachtwacht hiermee ook bewaren voor de komende generaties. Dit is een gedetailleerde momentopname waarmee we op lange termijn kunnen kijken hoe dingen veranderen. We kunnen nu over 10 of 20 jaar vergelijken: is het schilderij nog in dezelfde conditie, is er iets veranderd en moeten we daar iets aan doen?" 

De Nachtwacht, een werk van de Nederlandse kunstschilder Rembrandt van Rijn, werd voltooid in 1642. Het is een meesterwerk van de barokke schilderkunst. Het monumentale doek (ongeveer 3,5 op 4,5 meter) heeft als bijtitel "De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren" en toont hoe een groep mannen zich klaarmaakt om door de stad te trekken. 

In mei 2020 werd al eens een gedetailleerde foto online gezet, maar deze is vier keer zo scherp. 

Meest gelezen