Belga

Man uit Oostende krijgt 5 jaar cel voor betrokkenheid bij IS

Een man uit Oostende heeft 5 jaar cel gekregen omdat hij actief was als Syriëstrijder. Hij stond al bekend bij de Oostendse ordediensten, omdat hij ook hier heel wat op zijn kerfstok had. Opvallend genoeg werd hij mede geïdentificeerd door zijn handicap.

Het gaat om een Tsjetsjeense vluchteling die in 2003 in België aankwam en twee jaar later erkend werd als vluchteling. De man kwam in het verleden meermaals in aanraking met de politie van Oostende. Hij maakte zich onder meer schuldig aan zware diefstallen en afpersing en vloog ook een tijdje achter de tralies. In februari 2013 verdween hij echter van de radar, nadat hij niet kwam opdagen in de gevangenis waar hij zich moest aanmelden na zijn penitentiair verlof. 

Syriëstrijder met één been

Opvallend is dat hij kon worden geïdentificeerd door zijn handicap. De beklaagde verloor ooit zijn rechterbeen bij een treinongeluk in België. Toen een Antwerpse Syriëstrijder in Amerikaanse rapporten vertelde over een Tsjetsjeen met één been die een bewakingsfunctie had binnen IS, kwamen speurders hem op het spoor.

De Tsjetsjeen zelf werd volgens het federaal parket in april 2019 in de boeien geslagen door de Syrian Democratic Forces (SDF). Hij zou vandaag nog steeds gevangengehouden worden door Koerdische strijdkrachten. Hij kwam dan ook niet opdagen voor zijn proces. De man zou ook betrokken zijn geweest bij een handel in vuurwapens in Oostende. De rechtbank legde hem maandagmorgen de maximumstraf van 5 jaar op en beval zijn onmiddellijke aanhouding.

Meest gelezen