Oprichters Chris Yeung en Daisy Li kondigden het einde van Citizen News aan op een persconferentie.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Opnieuw houdt onafhankelijke nieuwssite er door "verslechterende omstandigheden" mee op in Hongkong

In Hongkong heeft opnieuw een onafhankelijke nieuwssite aangekondigd ermee op te houden. Vanaf morgen staakt Citizen News alle activiteiten. De voorbije maanden hebben ook al andere nieuwskanalen de handdoek in de ring gegooid omdat de omstandigheden waarin ze moeten werken steeds moeilijker worden.

Citizen News, opgericht werd in 2017 opgericht door ervaren journalisten en focuste op politiek nieuws en analyses.  

Maar de omstandigheden waarin de journalisten moeten werken "zijn sterk verslechterd", schrijft de site in een mededeling op de sociale media.

"Jammer genoeg kunnen we niet langer zonder angst onze overtuigingen in de realiteit omzetten, vanwege de ingrijpende veranderingen in de samenleving in de afgelopen twee jaar en de verslechterende mediaomgeving", zegt Citizen News. "Middenin een opkomende storm bevonden we ons in een kritieke situatie. We moeten de veiligheid en het welzijn van iedereen aan boord garanderen."

Persvrijheid onder vuur

De persvrijheid in Hongkong ligt onder vuur sinds China in 2020 de strenge Nationale Veiligheidswet invoerde. 

Sinds 1 juli 1997 maakt de voormalige Britse kroonkolonie Hongkong weer deel uit van China. Hongkong wordt semiautonoom bestuurd als een speciale administratieve regio. Vorig jaar legde China Hongkong de Nationale Veiligheidswet op. Die grijpt drastisch in op een reeks fundamentele vrijheden, die tot dan toe gegarandeerd waren. 

Met de invoering van de Nationale Veiligheidswet hoopt Peking een einde te maken aan de prodemocratische beweging in Hongkong. Honderden activisten werden gearresteerd op basis van die veiligheidswet, die even vaag als verreikend is.

De voorbije maanden hielden al twee andere nieuwskanalen ermee op.

In juni werd Apple Daily gedwongen te sluiten nadat de prodemocratische krant omdat ze de veiligheidswet zou hebben overtreden. De oprichter Jimmy Lai zit in de gevangenis.

Vorige week nog werden twee journalisten van de online nieuwszender Stand News aangeklaagd wegens opruiing. Dat gebeurde een dag nadat de prodemocratische zender gedwongen was om te sluiten.

Meest gelezen