Recordjaar voor dierenopvangcentra Oudsbergen en Heusden-Zolder: "Het wordt elk jaar drukker"

In het dierenopvangcentrum van Oudsbergen en Heusden-Zolder werden er in 2021 meer dieren opgevangen dan het jaar daarvoor. Het merendeel ging om inheemse dieren zoals de egel, maar ook veel gedomesticeerde en exotische dieren vonden er een voorlopige stek. "Elk jaar krijgen we meer en meer dieren over de vloer", klinkt het bij het natuurhulpcentrum in Oudsbergen.

In het natuurhulpcentrum Oudsbergen kijkt men terug op een druk jaar. Daar werden dit jaar 11.806 dieren opgevangen. Bijna 90 procent daarvan waren inheemse dieren zoals roofvogels, uilen, maar ook veel reeën en vooral egels konden in het natuurhulpcentrum terecht. Bij de overige exotische dieren zaten onder andere 4 apen en 32 gifslangen.

“Het blijft maar drukker worden, elk jaar halen we hogere cijfers”, zegt Sil Janssen van het natuurhulpcentrum in Oudsbergen. “Het zijn er dit jaar 800 meer, en dat baart me zorgen want het is een helse taak om al die dieren een plek te geven, de juiste verzorging te geven en er voldoende mankracht voor te hebben.”  In 2021 heeft het natuurhulpcentrum kunnen uitbreiden: “De egelzolder die volgens onze normen al groot was, hebben we een tweede laag met egelbakken moeten zetten om elke egel voldoende lang te kunnen houden om later terug in de natuur te kunnen zetten. Er waren het afgelopen jaar 2.300 egels, dat is gigantisch veel”, zegt Janssen. Opvallend was dat er in 2021 ook minder gierzwaluwen werden binnengebracht en meer huismussen.

Heusden-Zolder

In het dierenopvangcentrum Heusden-Zolder werden in 2021 bijna 1.000 dieren meer opgevangen dan in het jaar daarvoor. Ook daar ging het  merendeel om inheemse dieren zoals de egel, maar ook veel gedomesticeerde en exotische dieren vonden er een voorlopige stek. Van de inheemse soorten konden ongeveer de helft terug succesvol naar de natuur terugkeren. In totaal waren er meer dan 3.300 interventies nodig. Ook op de laatste dag van het jaar kreeg het dierenopvangcentrum nog een oproep binnen over een aangereden everzwijn en kregen ze een buizerd met een vleugelbreuk over de vloer. In 2021 werden er in het natuurhulpcentrum van Heusden-Zolder zo’n 6.156 dieren opgevangen. 

Meest gelezen