Recordomzet voor BelOrta: groenten- en fruitveiling gemengd tevreden

Groente-en fruitveiling Belorta in Sint-Katelijne-Waver heeft in 2021 een recordomzet gedraaid van 497 miljoen euro. Toch is BelOrta maar gemengd tevreden. "Alles is duurder geworden, 2022 wordt dan ook een uitdagend jaar", klinkt het bij de veiling.

Volgens BelOrta ging de recordomzet gepaard met een onzeker jaar voor producenten, handel, toeleveranciers en consumenten. Naast corona hadden ook de extreem natte zomer, de grondstoffenschaarste en de hoge energiekosten hun impact op het verloop en resultaat van 2021. Er ging dus wel meer geld om in de sector, maar dat wil niet zeggen dat de telers meer winst boekten.

"2022 wordt een uitdagend jaar", zegt de directeur van BelOrta Philippe Appeltans. "Onze 1.000 telers zijn het gewoon om met de grillen van de natuur te produceren. Maar we hopen dat de kostprijs van onze productie, en dan zeker voor energie en verpakkingen, halverwege het jaar opnieuw zal normaliseren. Anders volgt een moeilijk jaar met redelijk wat kopzorgen."

Meest gelezen