Zware regenzone trekt vannacht over Wallonië: "Lokaal wateroverlast mogelijk, maar niet zoals afgelopen zomer"

Vannacht zal de regen - vooral in Wallonië - met bakken uit de lucht vallen. "Er zal op sommige plaatsen in 48 uur tijd tot 50 liter neerslag per vierkante meter vallen. Maar de situatie is absoluut niet te vergelijken met de grote overstromingen van afgelopen zomer", legt weerman Bram Verbruggen uit. Toch is er voor enkele waterlopen in ons land preventief de pre-alarmfase afgekondigd.

Het KMI heeft code geel uitgestuurd voor Wallonië. "Van maandagmiddag tot woensdagnacht valt er vooral ten zuiden van Samber en Maas veel regen", luidt het. Lokaal kan de regen voor wateroverlast zorgen. In Vlaanderen geldt code groen.

Boosdoener is een lagedrukgebied dat gelinkt is aan een actieve storing. "Weerkundig is de situatie hetzelfde als afgelopen zomer: een storing die boven een bepaald gebied blijft slepen. Maar het is niet vergelijkbaar met de situatie in juli waarbij Wallonië dagenlang werd getroffen door regenval (met de gekende verwoestende overstromingen tot gevolg, red.)", legt weerman Bram Verbruggen uit in "Het journaal". 

"Er is momenteel al 10 tot 15 liter water per vierkante meter gevallen, vannacht komt daar in Wallonië nog 20 tot 25 liter bij, en morgen nog eens 10 tot 15 liter. Op sommige plaatsen zal er dus 50 liter neerslag per vierkante meter gevallen zijn in 48 uur tijd, vandaar die code geel. Maar bij de overstromingen van deze zomer viel er op sommige plaatsen tot 200 liter water per vierkante meter."

In "Het journaal" legt weerman Bram Verbruggen het verschil uit tussen de aangekondigde regen van vannacht, en de overvloedige regen die afgelopen zomer tot de wateroverlast heeft geleid:

Videospeler inladen...

Het is de voorbije dagen niet alleen uitzonderlijk zacht geweest voor de tijd van het jaar. Er is de voorbije maanden ook een pak neerslag gevallen. "Zeker oktober en december zijn vrij nat geweest. Je ziet dat aan de rivieren en beken die goed gevuld zijn, al is er nergens kritiek overstromingsgevaar. We merken hoe dan ook dat ons weer extremer wordt, met meer neerslag en allerlei records. De vinger van de klimaatverandering zit daar zeker in", aldus weerman Bram Verbruggen.

Pre-alarmfase voor waterlopen, maar alles nog onder controle

De neerslag dreigt bepaalde rivieren in Wallonië lokaal te doen overstromen. Daarom zijn de Vesder, Amblève, Lhomme, Haute Lesse en Haute Semois in pre-alarmfase voor overstroming geplaatst. Dat meldt de website van het directoraat-generaal Mobiliteit en Waterwegen van de Waalse openbare dienst (SPW). 

"Alles lijkt onder controle, en de ordediensten verzekeren me dat alles ook ok is aan de stuwdam in Eupen, die een grote rol heeft gespeeld bij de overstromingen van deze zomer", zegt VRT NWS-journalist Gianni Paelinck vanuit Pepinster.

Videospeler inladen...

De pre-alarmdrempels nog niet zijn bereikt, "maar we zijn er zeker van dat we ze zullen halen, gezien de voorspellingen", zegt Paul Dewil, directeur-coördinator van het regionaal crisiscentrum van de SPW. Daarom is de pre-alarmfase nu al van kracht. 

De waakzaamheidsdrempels voor de Vesder en haar zijrivieren zouden volgens de SPW vannacht of morgen overdag bereikt worden. Voor de Amblève en haar zijrivieren voorspelt de SPW dat de pre-alarmdrempels ook vannacht of morgen worden bereikt. Voor Lhomme, Haute Lesse en Haute Semois, en hun zijrivieren, zouden de pre-alarmdrempels pas morgen overdag bereikt worden. 

De inwoners van Pepinster, dat zwaar werd getroffen door de watersnood in juli, houden de stand van de rivier de Vesder nauwlettend in de gaten, maar maken zich geen grote zorgen, hoorde onze journaalploeg ter plaatse.

Videospeler inladen...

Wat brengt deze week? Veel regen én vriesweer, bekijk hier "Het weer" met Frank Deboosere:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

De rest van de week: opletten voor ijsplekken

Woensdag begint droog en koud: het KMI voorspelt opklaringen en mogelijk zelfs ijsplekken. In de loop van de dag wordt het weer wisselend bewolkt met enkele buien. Die buien kunnen in de Ardennen een winters karakter aannemen. De maxima schommelen tussen 1 graad in de Hoge Venen, en 6 graden aan zee.

Ook donderdagochtend kan het lokaal vriezen tijdens de opklaringen. In de loop van de dag neemt de bewolking weer toe. 's Avonds volgen perioden van regen. In de Ardennen kan er smeltende sneeuw vallen. De maxima liggen tussen 1 en 5 graden. Vrijdag wisselen opklaringen en buien elkaar af, in Hoog-België zijn dat winterse buien. De maxima schommelen tussen 1 graad in de Hoge Venen en 7 graden in Vlaanderen.

Zaterdag wordt mogelijk droger, maar winterse buien zijn niet uitgesloten. De maxima houden dezelfde waarden aan. Zondag brengt meer wolken en buien met zich mee, eventueel met een winters karakter. In het centrum van het land schommelen de maxima rond 6 graden.

Meest gelezen