Marc Van Wezemael

Plotse concurrentie voor 'weerbeeldkampioen van het jaar' uit Hamme: "Maar hoe lang zullen de anderen het volhouden?"

Marc Van Wezemael uit Hamme is sinds vorige week wereldberoemd in Vlaanderen. In het programma 'Vrede op Aarde' van Sven De Leijer werd hij tot 'weerbeeldkampioen van het afgelopen jaar' gekroond. Zijn zelfgemaakte weerbeelden kwamen in 2021 het meest aantal keren op TV. Maar z'n nieuwe titel heeft ook gevolgen: het aantal inzendingen van mogelijke weerbeelden is sindsdien  namelijk  spectaculair gestegen, van een stuk of 5 tot meer dan 100 op één dag.  Marc ligt er niet wakker van. "De vraag is hoe lang ze dat zullen volhouden," lacht hij. 

Enkele jaren geleden had Marc Van Wezemael uit Hamme de grote ambitie om met een foto in het weerbericht te komen, zoals de vaste fotografen van toen. "Toen kwam er ineens een oproep van Frank (Deboosere, nvdr) om beelden door te sturen, en dan heb ik m'n kans gewaagd." Sindsdien gaat Marc elke dag met z'n fiets op pad om weerfoto's te maken. Elke dag stuurt hij een foto door, al 5 jaar lang. Z'n volharding levert hem nu dus de titel 'weerbeeldkampioen van het jaar' op. De bijhorende concurrentie baart hem geen zorgen: "Ik doe het al zo lang, ik vraag me af of de anderen het ook zo lang zullen volhouden."

Beluister hier het volledige gesprek met Marc Van Wezemael op Radio2 Oost-Vlaanderen en lees daarna verder:

Ik hou wel bij welke foto wanneer opgepikt wordt. Het is misschien geen wedstrijd, maar toch...

Marc Van Wezemael, weerbeeldfotograaf uit Hamme

Voor Van Wezemael draait het niet enkel om het aantal foto's. "Het is geen wedstrijd, ook al geef ik toe dat ik wel bijhou wie wanneer opgepikt wordt. En dat hoor ik ook bij de collega's," lacht hij. "Maar ik heb vooral een grote passie voor weerfoto's. Die zijn zo variabel. Nu zijn het veel grijze beelden maar meestal is het anders. Dan kan een foto na een kwartier er op dezelfde plaats al helemaal anders uitzien. Dat is fascinerend."

Boelwerf

Z'n specialiteit zijn schepen op de Schelde. Dat komt door z'n passie voor boten, die ontstond toen hij lang geleden begon met werken op de Boelwerf in Temse. "Dat is altijd zo gebleven. Ik heb een speciale app waarbij ik de schepen kan volgen. Ik check dan hun locatie en snelheid. En ik maak er ook vaak foto's van," besluit hij met een knipoog.  

Meest gelezen