Provincie Oost-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen verwelkomt vier nieuwe burgemeesters

De stads- en gemeentebesturen zitten aan de helft van hun legislatuur. Dat betekent dat er enkele afgesproken burgemeesterswissels doorgevoerd worden. Zo krijgen de Oost-Vlaamse steden en gemeenten  Lebbeke, Lede, Zottegem en Zwalm een nieuwe burgemeester.

Verschillende steden en gemeenten starten het nieuwe jaar met een nieuwe burgemeester. Dat komt door afspraken na de laatste verkiezingen, om halverwege de legislatuur de sjerp door te geven aan een andere partij. In Lebbeke neemt Jan Vanderstraeten (CD&V) de fakkel over van Raf de Wolf (N-VA).  In Lede maakt burgervader Roland Uyttendaele (CD&V) plaats voor Geertrui Van de Velde (CD&V), de allereerste vrouwelijke burgemeester daar. In Lede gaat het niet om een vooraf afgesproken wissel. Daar besliste burgemeester Uyttendaele begin november het burgemeesterschap door te geven om gezondheidsredenen. 

Vrouwen aan de top

Ook Zottegem krijgt een nieuwe burgemeester. En ook daar is het voor het eerst in de geschiedenis van de stad een vrouw. Evelien De Both (N-VA) neemt de taak over van Jenne De Potter (CD&V). Normaal was het de beurt aan Matthias Diependaele (N-VA). Maar aangezien die intussen minister is, wordt Evelien De Both plaatsvervanger. Haar job als advocate aan de balie in Kortrijk zet ze nu tijdelijk on hold. Woensdag legt ze de eed af bij de gouverneur. 

Beluister hieronder het gesprek met Evelien De Both in Start Je Dag, en lees daarna verder:

De comeback van Bruno Tuybens naar Zwalm

In Zwalm tenslotte neemt Bruno Tuybens (Vooruit) de fakkel over van Eric De Vriendt (CD&V). Hij werd 3 jaar geleden de burgemeester met het minste voorkeursstemmen van het land: 272. Tuybens was al eens burgemeester van 2007 tot 2012. 

Meest gelezen