Archiefbeeld: een resomator in de VS.
St. Petersburg Times

Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu koos voor resomatie: wat is dat juist? En kan het bij ons ook?

Op de eerste dag van het nieuwe jaar werd in Zuid-Afrika afscheid genomen van voormalig aartsbisschop Desmond Tutu. Tutu koos voor een nieuw soort crematie, de aquamatie of resomatie, waarbij geen vuur maar water wordt gebruikt. Wat is het juist en is het bij ons ook mogelijk? 

De afscheidsplechtigheid van voormalig aartsbisschop en anti-apartheidsstrijder Desmond Tutu afgelopen zaterdag in Kaapstad, was sober. En Tutu koos niet enkel voor een eenvoudige ceremonie, maar wenste ook geresomeerd te worden. 

Wacht... wat? "Resomatie"?

Bij resomatie, aquamatie, watercrematie of biocrematie wordt het lichaam niet verbrand, maar opgelost in water. "De overledene wordt in een toestel geplaatst met water. Dat water wordt opgewarmd en de base kaliumhydroxide wordt toegevoegd. Dat leidt dan tot de ontbinding van het menselijk weefsel", legt Tom Wustenberghs, woordvoerder van het Verenigd Netwerk van Openbare Crematoria uit in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Bij het proces blijven enkel de beenderen over. "Die worden poreus en kunnen we dan vermalen. De overschotten doen we in een asurne die we aan de familie kunnen geven. Het eindproduct van resomatie is dus hetzelfde als bij crematie, maar de techniek is anders."

Luister hier naar het volledige gesprek met Tom Wustenberghs van Pontes, de beheerder van crematoria in Antwerpen, Turnhout en Lommel:

Als voorvechter van het milieu wou Tutu een milieuvriendelijker alternatief voor crematie. "Er zijn inderdaad ecologische argumenten om voor resomatie te kiezen", weet Wustenberghs. "Het gebruikt enerzijds minder energie en anderzijds is er geen verbrandingsproces. Er komen dus geen rookgassen vrij."

Binnenkort bij ons?

Watercrematie wordt niet enkel in Zuid-Afrika toegepast. "In verschillende staten van de Verenigde Staten en in Canada kan het al. In Schotland wordt een eerste installatie geplaatst." En ook de Nederlandse regering maakte eind 2020 bekend dat ze resomeren wettelijk wil mogelijk maken. 

Bij ons kan je voor alle duidelijkheid nog niet kiezen voor watercrematie, maar in november gaf het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek wel al groen licht in een advies aan Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD). Volgens Wustenberghs zal het nu niet lang meer duren. "De Vlaamse wetgeving zal gewijzigd worden in de loop van 2022 of begin 2023. Volgend jaar zal deze techniek dus worden toegestaan in Vlaanderen."

Volgend jaar zal deze techniek worden toegestaan in Vlaanderen
Tom Wustenberghs

Er is in ieder geval al interesse, aldus Wustenberghs. "Er zijn heel veel vragen naar en er wordt ook heel veel informatie verzameld. Uit Nederlands onderzoek weten we dat toch één op vijf belangstelling heeft getoond om deze techniek te overwegen. Dus we denken wel dat er draagvlak voor is."

Begrafenis, crematie, resomatie of ...?

Volgens Wustenberghs zal de nieuwe techniek naast de klassieke crematie en begrafenis komen te staan. "Het zal klassieke crematie niet verdringen. Ik zie het eerder als een bijkomende mogelijkheid. Een derde optie voor nabestaanden."

"Verder wordt er ook nog gedacht aan humusatie", weet Wustenberghs. "Dat wil zeggen dat een lichaam zonder kist in de grond wordt gelegd. Zo kan het sneller ontbinden en is er sneller plaats op de begraafplaats. Alleen staat die techniek nog niet helemaal op punt en zijn er nog wel wat bezwaren over."

"Humusatie zie ik dus nog niet zo snel ingang vinden, maar watercrematie zit er binnen dit en twee jaar zeker aan te komen", besluit hij.

Meest gelezen