"Voornemen voor het nieuwe jaar? 'Niks nieuws' kopen!": Marlies uit Booischot zal zelfs geen toiletpapier kopen dit jaar

Met 'Niks Nieuwjaar' neemt Marlies Van Wemmel uit Booischot zich voor om letterlijk 'niks nieuws' te kopen. Enkel voor (dieren-)voeding, brandstof en medicatie maakt ze een uitzondering. De rest wil ze zelf maken, krijgen via ruilhandel of kopen via tweedehandssites. "Je zou versteld staan van het aantal mensen dat toiletpapier op tweedehandssites verkoopt."

Aan het begin van een nieuw jaar maken we traditioneel gezien allemaal goede voornemens. Voor Marlies Van Wemmel uit Booischot, een deelgemeente van Heist-op-den-Berg, luidt dat voornemen om niks nieuws te kopen in 2022, op enkele uitzonderingen na. "Er zijn vier dingen die ik wel nog ga kopen: voeding, medicatie, brandstoffen en dierenvoeding voor mijn twee konijntjes", vertelt Marlies aan Radio 2 Antwerpen. "Er zijn zoveel spullen in de wereld, de kasten van mensen puilen uit. Ik ben ervan overtuigd dat ik perfect kan overleven met een jaar niks te kopen."

Tweedehands wc-papier

Marlies hoopt via ruilhandel of tweedehandssites wel de nodige dingen, zoals toiletpapier, te kunnen kopen of krijgen. "Je zou er versteld van staan van wat mensen allemaal op tweedehandssites verkopen. Ongebruikt wc-papier bijvoorbeeld, omdat het niet fijn aanvoelt. Moest het op een gegeven moment niet lukken om dit tweedehands te vinden, ga ik proberen om zelf wc-papier te maken."

Hoewel Marlies met haar initiatief haar ecologische voetafdruk probeert te verkleinen, laat ze de auto niet meteen aan de kant staan. "Ik moet op mijn werk geraken en ik heb twee kleine kinderen. Het is niet evident om daarmee alles met de fiets te doen." Marlies verwacht niet meteen problemen om haar voornemen vol te houden. "Maar het steekt me wel dat ik geen nieuwe boekentas zal kunnen kopen voor mijn zoontje die naar het eerste leerjaar gaat dit jaar, alhoewel hij het zelf geen probleem vindt om een tweedehands boekentas te gebruiken. We gingen sowieso al vaak naar de kringwinkel dus mijn kinderen zijn best wel gewend om tweehandsspullen te gebruiken."

Of het niks kopen Marlies goed af gaat, kan je volgen via haar instagram: 

Meest gelezen