Archiefbeeld van een seismograaf
Wikipedia

4 keer meer aardbevingen in België in 2021 dan in 2020: "Sommige jaren is de aarde iets actiever"

Het seismisch netwerk van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) heeft vorig jaar in ons land 31 natuurlijke aardbevingen gemeten. Ter vergelijking: in 2020 waren het er amper 7. "Sommige jaren is de aarde iets actiever dan tijdens andere jaren", zegt geoloog Koen Van Noten uit in "De wereld vandaag".

Ons land wordt elk jaar opgeschrikt door verschillende aardbevingen. Opgeschrikt is een groot woord: geen enkele van de 31 natuurlijke aardbevingen werd gevoeld door de bevolking. De twee grootste hadden elk een kracht van 1,7. Een beving onder de 2 wordt niet door de mens gevoeld. Pas vanaf 3 is het echt duidelijk voelbaar en begint de eerste lichte schade.

Die twee grootste bevingen deden zich voor op 20 juni in Dampremy bij Charleroi en op 28 augustus in Baelen bij Eupen. Het waren er dit jaar meer dan vier keer meer dan in 2020. "We hebben er geen onmiddellijke verklaring voor", legt geoloog Van Noten uit. "Sommige jaren is de aarde iets actiever dan andere jaren."

Beluister hier het gesprek in "De wereld vandaag":

Alles samen zijn er in en rond ons land 257 natuurlijke aardbevingen gemeten. Een pak meer dan in 2020 en 2019. Toen werden er respectievelijk 45 en 52 natuurlijke aardbevingen gemeten in hetzelfde gebied. Vooral de zogenoemde Roerdalslenk zit daar voor iets tussen, legt geoloog Van Noten uit. "Langs die slenk zijn reeks aardbevingszwermen geweest", zegt hij. "Een aardbevingszwerm is een serie van heel kleine bevingen op dezelfde locatie."

De meeste van die bevingen vonden plaats in het dorpje Rott, een deelgemeente van Roetgen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Daar werden in 2021 maar liefst 126 bevingen gelokaliseerd.

Het leeuwendeel was niet voelbaar. Slecht enkele bevingen met een kracht van 2,6 waren voelbaar tot in Eupen in de Oostkantons. De Roerdalslenk liet zich ook voelen in Eschweiler ten noorden van Roetgen en in Voerendaal in Nederland.

Daarnaast waren er vorig jaar ook nog 12 door mensen opgewekte bevingen (de meeste in verband met een aardwarmteproject in Dessel), 367 explosies in steengroeves en minstens zes gecontroleerde ontploffingen op zee uitgevoerd door de Belgische, Nederlandse of Franse zeemacht om bommen uit de wereldoorlogen te vernietigen.

Meest gelezen