Archieffoto ter illustratie.

Eerstelijnszone Noorderkempen start met vaccineren van kinderen: "Vrijwilligers krijgen korte opleiding" 

In Brasschaat treft de eerstelijnszone Noorderkempen volop voorbereidingingen om kinderen van 5 tot 11 jaar te gaan vaccineren. Geselecteerde vrijwilligers krijgen een opleiding die speciaal gericht is op kinderen. Een 30-tal kinderen kunnen vandaag tijdens een oefenmoment ook echt al een prik krijgen. "Onze vrijwilligers moeten vooral op maat van een kind kunnen praten", zegt verantwoordelijke Cindy De Roeve. 

Vanaf zaterdag kunnen kinderen van 5 tot en met 11 jaar in het vaccinatiecentrum van Brasschaat terecht voor hun coronavaccin, en dat vergt een andere aanpak dan bij volwassenen. "Daarom krijgen onze medische vrijwilligers vandaag al een korte opleiding. Ze zijn allemaal geselecteerd omwille van hun ervaring met kinderen, maar we willen nog een paar aandachtspunten opfrissen", zegt centrumverantwoordelijke Cindy de Roeve. 

Onze vrijwilligers zijn geselecteerd omwille van hun ervaring met kinderen

Cindy De Roeve, coördinator eerstelijnszone Noorderkempen

"Je moet vooral kindvriendelijk zijn en op maat van een kind kunnen praten. Daarnaast moet de injectie op zich natuurlijk ook correct gebeuren", gaat de Roeve verder. 

Na de opleiding organiseert het centrum ook een klein testmoment. Het verwelkomt deze namiddag al een 30-tal kinderen die als eersten hun prik zullen krijgen. De komende dagen wordt dan nog de laatste hand gelegd aan de infrastructuur om alles tegen het weekend kindvriendelijk te maken.  

Vanaf het weekend is het zover en kan het vaccinatiecentrum dan een pak meer kinderen ontvangen. In januari en februari worden kinderen van 5 tot en met 11 jaar er elke woensdagnamiddag, zaterdag en zondag uitgenodigd voor een eerste prik. De tweede prik wordt dan gezet drie weken later. 

Meest gelezen