Kris (met rode muts en blauw-rood schaatspak) drie weken na de Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk

Precies 25 jaar geleden vond de laatste Elfstedentocht plaats, 2 Belgen blikken terug: "De wind maakte je kapot"

Op 4 januari 1997 werd de voorlopig laatste Elfstedentocht gereden in Friesland in Nederland. Dat is een schaatstocht over bevroren rivieren van bijna 200 kilometer lang. Mechelaar Kris Van Aken was toen een van de Belgische deelnemers. Jean Nico Almey uit Knesselare wacht al 25 jaar op de volgende editie. In "Start Je Dag" van Radio 2 Antwerpen en Oost-Vlaanderen halen ze herinneringen op. 

De edities voor de laatste Elfstedentocht vonden plaats in 1985 en 1986. "In 1985 was het een heel strenge winter en toen waren we toch al een drietal weken aan het schaatsen op natuurijs. We leerden toen ook die tocht kennen op de Nederlandse televisie, op Studio Sport. Toen bleek er weer een te komen en dat was toen ook al 22 jaar geleden, van 1963."

Kris begon te dromen en maakte plannen met vrienden om zich te gaan inschrijven, maar hij mocht niet. "Mijn vader hield me tegen, ik was te jong", lacht hij. "Hij zei dat ik niet wist waaraan ik begon en ik moest studeren." Hij bleef wel schaatsen en trok ook naar Oostenrijk om ervaring op te doen. "De Nederlanders organiseerden daar op de Weissensee alternatieve elfstedentochten." In 1997, toen hij 29 was, was het eindelijk zo ver.

Beluister hier het gesprek met Kris Van Aken in "Start Je Dag" op Radio 2 Antwerpen

Volgens Kris was het meteen ook een zware editie. "Het was echt een vrij strenge vorst toen, in vergelijking met '85 en 86'. Toen liep de temperatuur tegen het dooien aan. De eerste 70 à 80 kilometer hadden we nog wind mee, maar toen draaiden we naar het noorden en was er die noordoostenwind, en dan moet je ook nog een heel eind naar het oosten."

Het werd dus een helse tocht. "Je bent kapot. Het ijs is ook kapot geschaatst. Je knieën en je rug doen pijn. Je begint de kou echt te voelen dan."

Er zullen echt nog wel strenge winters komen. Het probleem is wel dat het sneller sneeuwt en dat vormt een isolatielaag waardoor het ijs minder aandikt

Kris Van Aken, deelnemer Elfstedentocht 1997

Intussen zit het er ook dit jaar niet echt in dat het nog heel erg gaat vriezen. "Je moet ook een langere periode vorst hebben. Het ijs moet dik genoeg zijn. Ik denk nochtans dat het ooit nog wel eens zal lukken. Er zullen echt nog wel strenge winters komen. Maar door de klimaatopwarming zit er meer vocht in de lucht en sneeuwt het sneller. Dat vormt een isolatielaag, terwijl het ijs vrij moet zijn om door de koude aan te dikken."

Plekje voor volgende editie

Jean Nico Almey schaatst in zijn vrije tijd en is lid van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. “Als ik de beelden bekijk dan krijg ik opnieuw kriebels. Mijn ervaring met de Elfstedentocht is heroïsch. Schaatsen op natuurijs, dat is het beste van het beste. Als je een Elfstedentocht hebt geschaatst, dan ben je pas echt een schaatser, ook als amateur.”

En ook Jean heeft er vertrouwen in dat er ooit nog een Elfstedentocht georganiseerd wordt. “Ik wacht nu al 25 jaar om te kunnen deelnemen, maar dat is ook het mooie ervan! Dat het zo uniek is. Ik heb mijn reservatie al voor een startplaats voor de volgende editie.”

Schaatsen zit in de familie. Mijn zoon heeft al deelgenomen aan de Olympische Winterspelen. 

Jean Nico Almey, amateurschaatser uit Knesselare

Een plekje bemachtigen voor de Elfstedentocht is geen gemakkelijke opdracht, vertelt Jean. “Momenteel staan er 120.000 mensen op de wachtlijst, maar er mogen maar 16.000 mensen starten. Daarom moet je eerst een verklaring maken dat je capabel bent om de tocht uit te schaatsen en dan kom je op de wachtlijst. Zo ben ik doorheen de jaren op de vaste lijst terecht gekomen. Bij de volgende Elfstedentocht kan ik kan ik dus direct starten.”

“Schaatsen zit bij ons in de familie. Mijn zoon (Jens Almey, red.) heeft 4 jaar geleden deelgenomen aan de Olympische Winterspelen op de 1.500 meter shorttrack. Maar ik ben wel de enige die al zeker is van een plaatsje voor volgende editie. Nu moeten we alleen nog wachten op het weer”, aldus nog Jean.

Beluister hier het gesprek in "Start Je Dag" op Radio 2 Oost-Vlaanderen

Op de Nederlandse televisiezender NPO1 wordt de hele dag op de laatste Elfstedentocht teruggeblikt met flitsjournaals vol archiefbeelden, alsof de tocht nu zou plaatsvinden. Online wordt er een heuse liveblog bijgehouden over de schaatstocht van 25 jaar geleden.

Meest gelezen