Archieffoto
Jonas Roosens

Gedaan met gratis afhalen zandzakken bij brandweer in Denderstreek: “We willen misbruik tegengaan”

De burgemeesters van de Denderstreek hebben beslist om niet iedereen meer zomaar zandzakjes te geven. Dat doen ze om misbruik tegen te gaan. Vroeger kon je bij de brandweerkazerne ongelimiteerd zandzakjes krijgen. Nu kan dat enkel nog na controle van de brandweer en zij beslissen hoeveel zandzakken er nodig zijn.

De 11 burgemeesters van de Denderstreek hebben samen beslist om het ongelimiteerd afhalen van zandzakjes bij de brandweer af te schaffen. Dat doen ze om misbruik tegen te gaan. De brandweer gaat na een oproep zelf kijken en beslist dan hoeveel zandzakken er nodig zijn.

We willen zo effectief mogelijk zandzakken aanbrengen bij woningen die het echt nodig hebben

Guide De Padt, burgemeester Geraardsbergen

“Vroeger kwamen mensen soms onterecht en zonder dat het nodig was zandzakken afhalen bij de brandweer”, vertelt Guido De Padt, burgemeester van Geraardsbergen. “We hebben ook vastgesteld dat het zand niet altijd een nuttige bestemming kreeg. We willen niet stigmatiseren maar wel zo effectief mogelijk zandzakken aanbrengen bij woningen die het echt nodig hebben bij felle regenval”, aldus De Padt.

Vandaag wordt de Dender weer extra in de gaten gehouden, omdat er veel regen wordt voorspeld in Wallonie. Al dat water komt dan in de Dender terecht.

Meest gelezen