Jeff Hoeyberghs krijgt 10 maanden cel waarvan helft met uitstel voor seksistische uitspraken tijdens lezing

Plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs krijgt een celstraf van 10 maanden waarvan de helft met uitstel voor onder meer seksisme en discriminatie. Hoeyberghs deed in december 2019 enkele vrouwonvriendelijke uitspraken tijdens een lezing van studentenvereniging KVHV aan de UGent. "Ik heb geen enkele wet overtreden", laat Hoeyberghs aan onze redactie weten. Hij gaat in beroep.

In december 2019 gaf plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs een lezing, georganiseerd door de Gentse studentenclub KVHV. Delen van de lezing werden gefilmd en kwamen op het internet terecht. "Vrouwen willen wel de privileges van de mannelijke bescherming en het mannelijke geld, maar ze willen hun benen niet meer opendoen", zei Hoeyberghs onder meer tijdens zijn optreden. De studentenclub KVHV werd tijdelijk geschorst door de UGent, omdat ze zich niet wilde distantiëren van de lezing.

“Jeff Hoeyberghs houdt vol dat hij niets strafbaars heeft gedaan en dat hij geen wetten overtreden heeft en dat zijn vrijheid van meningsuiting door dit vonnis geschonden is”, zegt Helen Goedgebeur in “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Het waren welgemikte, bijzonder gore en vulgaire, vrouwonvriendelijke en haatdragende uitspraken

Voorzitter van de rechtbank

De beelden van de lezing veroorzaakten groot protest, er liepen tegen Hoeyberghs maar liefst 1.500 klachten binnen bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Zij krijgen nu elk een symbolische euro schadevergoeding. De rechter tilde zwaar aan de feiten en zei dat een arts net mensen zou moeten helpen. 

De voorzitter van de rechtbank zei onder meer dat het geen onbedoelde uitspraken waren maar "langdurige, welgemikte, herhaalde, bijzonder gore en vulgaire, vrouwonvriendelijke en haatdragende uitspraken zijn". De uitspraken "werken psychisch en fysiek geweld tegen vrouwen in de hand" en "de beklaagde heeft ook geen schuldinzicht", aldus de voorzitter nog.

Hoeyberghs had ook een doctoraatsstudente een "pront narcistisch dingske" genoemd, "blauwe oogskes, tietjes", en een vrouwelijke wetenschapster "een schoon voorbeeld van hoe het misloopt". De plastisch chirurg werd veroordeeld voor seksisme, discriminatie, aanzetten tot haat en geweld tegen specifieke vrouwen en in het algemeen, en seksuele intimidatie. Naast de celstraf, een boete van 8.000 euro wordt Hoeyberghs ook ontzet uit bepaalde rechten waardoor hij bijvoorbeeld niet verkiesbaar zou kunnen zijn. 

Bekijk hier een verslag uit "Het Journaal" van december 2019 over de uitspraken die Hoeyberghs deed:

Videospeler inladen...

De advocaat van Hoeybergs, Hans Rieder, had op het proces zelf eind vorig jaar de vrijspraak gevraagd. “Men kan discussiëren over het al dan niet fijnzinnige karakter van zijn uitspraken”, pleitte Rieder toen. “Daar ga ik mij niet aan wagen. We staan hier voor een strafrechter, niet voor iemand die een moreel oordeel moet vellen. Het is een dunne lijn tussen morele verwerpelijkheid en strafbaarheid, maar de lijn bestaat wel degelijk. Als je die afschaft, dan krijg je situaties zoals in Afghanistan en Iran. Daar spreken rechters geen strafrecht uit, maar oordelen ze moreel over iets."

Hoeyberghs reageert

Hoeyberghs laat op Twitter verstaan dat hij in beroep zal gaan tegen het vonnis door de correctionele rechtbank van eerste aanleg. Dat betekent dat het proces zal worden overgedaan voor het hof van beroep, dat opnieuw moet oordelen over schuld en straf. "Dit is reputatieschade, dit past ruim binnen mijn recht op vrije meningsuiting. Ik heb geen enkele wet overtreden, dat zeg niet alleen ik, maar ook mijn advocaat", aldus Hoeyberghs. 

"Tegen wie zou ik mij moeten verontschuldigen? De uitspraken zijn zo ook niet overgekomen tegenover het beperkte publiek waar ik die voordracht heb gegeven", aldus Hoeyberghs nog. De plastisch chirurg laat ook verstaan dat hij op zijn beurt een strafklacht heeft ingediend tegen de  oorspronkelijke makers en verspreiders van de videobeelden van de lezing. Volgens Hoeyberghs is dat diefstal van intellectueel eigendom. 

Meest gelezen