Foto: Stad Gent

Is er nog een toekomst voor het Wonderwoud in de Gentse rand? Natuur en Bos zet plannen on hold

Het is nog onduidelijk hoe het Wonderwoud tussen Gent en Lochristi er zal uitzien. Het Wonderwoud staat al jaren op de planning en in 2023 zou de aanleg eindelijk moeten starten. Om het bos te financieren zou het Agentschap Natuur en Bos 2,5 miljoen euro op tafel leggen, maar het agentschap houdt dat geld nu in.

Het Wonderwoud is een bosgebied van 200 hectare, of ongeveer 250 voetbalvelden groot. Lochristi en Gent zijn samen met de Vlaamse overheid al 10 jaar bezig met het project. Om het bos te financieren zou een half miljoen euro van Gent komen en 2,5 miljoen euro van het Agentschap Natuur en Bos. Maar het agentschap houdt dat geld nu in, naar eigen zeggen om enkele alternatieven te bestuderen.

Gent en Lochristi eisen duidelijkheid

Gent en Lochristi vrezen nu dat de plannen serieus zullen aangepast worden. Ze hebben dan ook meer uitleg gevraagd, zegt Gents schepen voor natuurontwikkeling Astrid De Bruycker (Vooruit). "We hebben samen namens de beide besturen van de stad Gent en de gemeente Lochristi een brief opgesteld aan de bevoegde minister Zuhal Demir. We wachten nu het antwoord af."

We willen geen Wonderwoud light en vinden het belangrijk dat de plannen worden uitgevoerd

Astrid De Bruycker (Vooruit), Gents schepen voor natuurontwikkeling

Er is veel onzekerheid over de toekomst van het Wonderwoud. "We willen graag weten wat de plannen nu juist zijn. Wat wij niet wensen is dat er een Wonderwoud lightversie komt. Er zijn heel wat investeringen aangekondigd aan de burger en we vinden het belangrijk dat die plannen worden uitgevoerd. We willen daar een mooi ingericht natuurgebied dat toegankelijk moet zijn voor iedereen", vertelt De Bruycker.

Natuur en Bos bekijkt de komende maanden welke alternatieven er zijn. Het belooft wel dat het gebied volgend jaar open zal zijn.

Meest gelezen