(c) dpa-Zentralbild

Zeg eens aaa: keelwisser kan omikronvariant mogelijk sneller opsporen dan wisser in de neus

De keelwisser is mogelijk een beter wapen tegen de omikronvariant dan de klassieke coronatesten die via de neus worden afgenomen. Dat zeggen verschillende experts. "De omikronvariant wordt tijdens de eerste dagen van de infectie minder snel opgepikt met neuswissers, daar moet je dus een keelwisser voor gebruiken", legt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) uit aan VRT NWS.

Eerst even dit
Een keeltest is niet hetzelfde als een speekseltest. Bij een speekseltest wordt wat speeksel verzameld of geschraapt langs de binnenkant van de mond, en die is veel minder betrouwbaar dan de keel- en neustesten.

Bij een neustest wordt de wisser in de neus gestoken. Afhankelijk van het type is dat zo diep mogelijk (bijvoorbeeld bij een PCR-test) of slechts enkele centimeter (bijvoorbeeld bij een zelftest).

Een keeltest gaat -zoals de naam het zegt- de keel in. Haal diep adem, blijf ontspannen en zeg "aaaaaa" terwijl het staafje je keel in gaat. Vaak gebeurt een keeltest in combinatie met een neustest.

De keeltesten zouden dus een goed wapen kunnen zijn tegen de omikronvariant. "Het virus komt eerst in de keel en dan pas in de neus", zegt Elke Wollants, labomanager in het Rega-Instituut in Leuven in "De wereld vandaag" op Radio 1. "We hebben verschillende gevallen gezien waarbij de neuswisser negatief was en de keelwisser positief."

Je moet het virus pakken waar het zit

Hetzelfde zegt ook viroloog Marc Van Ranst. "We weten voor de omikronvariant dat tijdens de eerste dagen van de infectie die infectie minder makkelijk wordt opgepikt met een neuswisser", zegt hij aan onze redactie. "Je moet daar dus een keelwisser voor doen. Precies hoeveel beter een keelwisser is, is nog niet duidelijk. Dat is de studies afwachten."

Je zou zo'n keeltest zelfs kunnen afleggen met de bestaande zelftests die je bij de apotheek of in de supermarkt kunt kopen. "Dat doen ze in andere landen ook", legt Van Ranst uit. "Je gaat dan met de wisser eerst de keel in en dan daarna in de neus. Niet iedereen gaat dat kunnen. Wanneer je een braakreflex krijgt, is dat voor veel mensen vervelender dan een neustest."

Videospeler inladen...

Het geneesmiddelenagentschap FAGG heeft de huidige zelftests bovendien niet goedgekeurd om ook als keeltest gebruikt te worden. Eigenlijk zouden er speciale aangepaste testkits met een grotere wisser op de markt moeten komen.

Tegen het advies van het FAGG in raadt Wollants aan om de bestaande zelftests toch al als keeltest te gebruiken. "Ik heb het zelf al geprobeerd, met de wisser van zo'n zelftest kan je gemakkelijk in de keel", legt ze uit. "Je moet het virus pakken waar het zit. Je gaat dus goed achteraan in de keel en daarna in elk neusgat."

Voor PCR-tests verandert er voor alle duidelijkheid niets. "Een PCR-test gaat zo diep dat die zowel de neus als de keel meepakt", zegt Wollants daarover.

Beluister hier het gesprek in "De wereld vandaag":

Meest gelezen