Foto: Radio 2

Eten we binnenkort microalgen? Studenten Thomas More Hogeschool: "Kan een duurzaam alternatief zijn voor vlees"

Enkele studenten voedings- en dieetleer van de Thomas More Hogeschool in Geel onderzoeken hoe we microalgen meer kunnen verwerken in ons eten. De studenten testen hoe de microscopisch kleine cellen smaken en hoe je ermee kan koken. "Ze hebben een hoge voedingswaarde, kunnen duurzaam gekweekt worden en kunnen zo ook een alternatief zijn voor vlees", zegt studente Marie Tampère. 

Studenten van de Thomas More Hogeschool in Geel zijn volop bezig om voedingstoepassingen met microalgen te ontwikkelen. Microalgen zijn microscopisch kleine eencelligen. Je kan ze dus niet zien, maar hebben wel een hoge voedingswaarde. 

"Enkele soorten, zoals spirulina en chlorella vind je al op de markt. Andere algen zijn nog niet zo bekend bij het grote publiek en zitten vaak nog vast in een lang proces van wetgeving", legt studente Marie Tampère uit. De studenten onderzoeken nu hoe die algen smaken en hoe je ermee kan koken. 

We hebben er al wraps, koekjes en een plantaardige burger mee gemaakt

Beluister hier het gesprek met studente Marie Tampère:

"We hebben al wraps, koekjes en een plantaardige burger met de algen gemaakt. Daar verwerken we dan een ook ander groen ingrediënt in, zoals pistache, spinazie en courgette, om de associatie met groene algen wat te verminderen", gaat Tampère verder. 

Het heeft alvast heel wat voordelen om algen op het menu te plaatsen, zo blijkt: "Microalgen kunnen belangrijk zijn voor onze voeding omdat ze duurzaam gekweekt kunnen worden en een mogelijk alternatief kunnen zijn voor vlees. Ze nemen CO2 op, er is veel minder water voor nodig en ze bevatten veel eiwitten", zegt Tampère. 

Maar zit de smaak ook goed? "Het is heel subjectief, het heeft normaal gezien een vis- of grasachtige smaak. We hebben nu al een aantal kooksessies gehad en de reacties waren over het algemeen wel vrij goed", klinkt het.

Foto: Radio 2
De mobiele algenkweker van Thomas More Geel.
Foto: Radio 2

Meest gelezen