De parkeertoren in Westende-Bad
Facebook Bruisend Middelkerke

Middelkerke maakt komaf met parkeerdrukte dankzij nieuw parkeerplan

Middelkerke heeft een nieuw parkeerplan om drukte tijdens de zomermaanden aan te pakken. Vanaf midden februari wordt de kustgemeente onderverdeeld in vier parkeerzones met elk een eigen kleur. Die kleuren maken duidelijk hoe lang er geparkeerd mag worden en hoeveel je daarvoor betaalt. Zo zal je in het commerciële centrum minder lang mogen parkeren én meer betalen. 

Tot voor kort was Middelkerke de enige kustgemeente zonder parkeerbeleid. "Daar werd te veel misbruik van gemaakt", zegt schepen voor Mobiliteit Dirk De Poortere. "Bij onbetaald parkeren proberen de mensen zo dicht mogelijk bij de Zeedijk te komen. Maar dan belasten zij woonwijken en krijg je wagens die geparkeerd staan op alle mogelijke plaatsen. In Westende-Bad en in Middelkerke zijn er aangepaste parkings, maar daar gaat niemand heen, want je moet toch niet betalen in de straten dichtbij de Zeedijk. Door een kortere, betalende parkeertijd in te voeren, hopen we wagens toch naar die grotere parkings te krijgen", benadrukt de schepen.

Drukte in woonwijken verlichten

Het centrum, dat de kleur rood krijgt, wordt betalend tijdens het weekend en de vakanties. Daarnaast komt er een aparte regeling voor bewoners en tweedeverblijvers. "Het is soms zo erg dat de toeristen die in naburige kuststeden op weekend zijn, hun auto gratis achterlaten in Middelkerke om dan met de kusttram naar hun appartement te gaan", zegt de schepen. Daar hoopt de gemeente nu komaf mee te maken. "We willen de toeristen voorrang geven die onze gemeente willen ontdekken en daarnaast ook de drukte in de woonwijken wegnemen."

Er zal betaald kunnen worden per sms, met een parkeerapp of met de bankkaart. In de blauwe zones mag er 2 uur gratis worden geparkeerd. Er komen nog 130 shop & go-zones bij waar je 30 minuten gratis kan parkeren. Controles gebeuren hier door sensoren. De toegang tot de Zeedijk wordt gecontroleerd door camera’s met nummerplaatherkenning.

Meest gelezen