Ook op school versoepelen quarantaineregels, minister Weyts roept ouders op om kinderen te zelftesten

Ook op scholen worden de quarantaineregels versoepeld, nu de omikronvariant van het coronavirus oprukt: pas vanaf 4 besmette leerlingen moeten klassen in het basisonderwijs in quarantaine. Dat hebben de ministers van Onderwijs en Volksgezondheid afgesproken. Gisteren zijn de algemene quarantaineregels ook al bijgewerkt. De middelbare scholen zullen die volgen.

Tot nu toe moest in de lagere scholen de hele klas in quarantaine en getest worden zodra twee leerlingen in de klas besmet waren. Maar in november veroorzaakte dat al chaos omdat de CLB's het testen en opsporen van hoogrisicocontacten nauwelijks konden volgen. Met de huidige, snel oprukkende variant, vrezen ze datzelfde probleem.

Daarom hebben de Onderwijsministers en ministers van Volkgezondheid beslist om de regels aan te passen. Voortaan moet een volledige klas in het lager of kleuteronderwijs pas in quarantaine vanaf 4 besmettingen. De quarantaine zal ook maar 5 dagen duren, in plaats van 7. "We doen daar die versoepeling omdat die kinderen niet de kans hebben gehad om zich te laten vaccineren, het is trouwens de keuze van hun ouders. Daar mogen zou niet de dupe van zijn", zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Leerlingen worden niet getest indien ze geen symptomen vertonen.

Net voor de kerstvakantie was de helft van de lagere klassen van basisschool de Bladwijzer in Genk dicht. Na de kerstvakantie moet een klas pas in quarantaine als er vier leerlingen besmet zijn, in plaats van twee. De directie is voorzichtig positief.

Videospeler inladen...

De middelbare scholen zullen de nieuwe quarantaine- en testrichtlijnen gebruiken die gisteren werden aangepast voor de rest van de samenleving. Wie gevaccineerd is, moet na een hoogrisicocontact niet meer in quarantaine en ook geen PCR-test meer laten afnemen. Wie slechts één prik kreeg, moet 7 dagen in quarantaine. Dat kan ingekort worden naar 4 dagen mits een dagelijkse negatieve zelftest. Jongeren die niet gevaccineerd zijn, moeten minstens 7 dagen in quarantaine na een hoogrisicocontact, en vanaf dag 7 elke dag een negatieve zelftest doen tot en met dag 10.

Zelftests

"Mij lijkt het evident dat wanneer we versoepelen in de rest van de samenleving, dat we dat ook doen in eerste instantie in die sectoren die voor ons prioritair zijn; onze scholen", stelt minister Weyts (zie video hieronder). De minister van Onderwijs beseft wel dat versoepelen risico's inhoudt. "Maar scholen zijn een gecontroleerde omgeving met strenge maatregelen", klinkt het. "We zorgen ervoor dat scholen een veilige omgeving zijn."

Tegelijk roept Weyts de ouders ook op om "hun steentje bij te dragen" om de scholen maximaal open te houden. "Dat kunnen ze doen door bijvoorbeeld een keer per week hun kinderen zelf te testen. Ze kunnen daarmee starten nog voor maandag zodoende dat we de kinderen met een gerust hart naar school kunnen sturen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen