AFP or licensors

Britse prins Andrew moet voor de rechter verschijnen voor seksueel misbruik, protest advocaten verworpen

De rechtszaak wegens seksueel misbruik tegen de Britse prins Andrew mag worden voortgezet. Dat heeft een rechter in New York beslist. De advocaten van Andrew hadden gevraagd om de zaak stop te zetten. Ze schermden met een schikking die Virginia Giuffre, de vrouw die de prins aanklaagt, in 2009 had gesloten met seksueel delinquent Jeffrey Epstein. In ruil voor een half miljoen dollar zag ze toen af van rechtszaken tegen Epstein en mogelijke andere beschuldigden.  

De Australisch-Amerikaanse vrouw Virginia Roberts Giuffre beschuldigt prins Andrew dat hij haar ruim twintig jaar geleden, toen ze nog minderjarig was, drie keer zou hebben misbruikt. Dat zou gebeurd zijn in woningen van de Amerikaanse financier Jeffrey Epstein en zijn Britse vriendin Ghislaine Maxwell.

De advocaten van prins Andrew wilden de aanklacht ongeldig laten verklaren. Ze vroegen de rechtbank in New York om een document uit 2009 openbaar te maken waarin Virginia Giuffre een regeling trof met Jeffrey Epstein. In ruil voor 500.000 dollar zag ze af van elke verdere aanklacht tegenover Epstein en "andere mogelijke beschuldigden". 

De rechtbank moest beslissen of daarmee de rechtszaak die Giuffre tegen prins Andrew heeft aangespannen ongeldig moest worden verklaard, zoals de advocaten van de prins hadden gevraagd.

Volgens rechter Lewis Kaplan slaat de overeenkomst niet op prins Andrew en is de klacht tegen hem wel degelijk ontvankelijk. Helemaal zeker is dat echter nog niet, want de prins heeft een aantal juridische mogelijkheden om beroep aan te tekenen tegen de uitspraak van vandaag. De advocaten van beide partijen hebben nog niet gereageerd op de uitspraak.

Andrew ontkent de beschuldigingen dat hij de vrouw drie keer tot seks zou gedwongen hebben terwijl ze 17 en dus minderjarig was. In een interview enkele jaren geleden zei hij dat hij zich niet herinnert dat hij die vrouw ooit ontmoet heeft.

In de zaak zijn naast prins Andrew nog wel andere hooggeplaatste figuren betrokken. Epstein zelf zou enkele jaren geleden in de cel zelfmoord hebben gepleegd. Ghislaine Maxwell is onlangs door een andere rechtbank in de VS schuldig bevonden aan het ronselen van minderjarige meisjes voor seks met Epstein. 

Andrew is na kroonprins Charles de tweede zoon van de Britse koningin Elizabeth II. Hij voert de titel hertog van York en was eerder helikopterpiloot, onder meer tijdens de Falklandoorlog in 1982. Tussen 1986 en 1996 was hij getrouwd met Sarah Ferguson, maar dat huwelijk is op de klippen gelopen. Wel heeft het koppel twee dochters. 

De nauwe vriendschappen van de prins met flamboyante seksdelinquenten zoals Epstein en Harvey Weinstein hebben het imago van de prins -en van de koninklijke familie- geen goed gedaan. Zo vertegenwoordigt hij sinds vorig jaar de familie niet meer bij publieke gebeurtenissen en hebben tal van universiteiten en instellingen de samenwerking met de prins opgezegd.

Lia van Bekhoven: "Slecht nieuws voor de koninklijke familie"

Videospeler inladen...

Meest gelezen