imago images/MedienServiceMüller

De quarantaineregels (voor kinderen) veranderen alweer: volg ons stappenplan om te weten wat je moet doen

De quarantaineregels in ons land veranderen alweer, althans voor kinderen. Ben je niet meer mee wanneer je nu precies getest moet worden en hoelang de quarantaine- of isolatieperiode is? Volg dan hier ons stappenplan.

De ministers van Volksgezondheid en Onderwijs hebben in de scholen nieuwe test- en quarantainemaatregelen afgekondigd. Alleen kinderen die besmet zijn of coronasymptomen vertonen, moeten nog thuisblijven. Een klas moet niet langer in quarantaine wanneer minstens vier leerlingen positief testen. Verder mogen in het basisonderwijs (kleuter- en lager onderwijs) kinderen van wie ouders, broers of zussen zijn besmet – en die zelf geen symptomen vertonen – gewoon naar school. Een zelftest wordt in dat geval wel sterk aanbevolen.

Voor volwassenen en leerlingen in de middelbare school gelden nog altijd de regels van begin januari: afhankelijk van je vaccinatiestatus moet je je na een hoogrisicocontact al dan niet laten testen en in quarantaine. 

Bekijk hieronder welke stappen je moet volgen als je een hoogrisicocontact hebt, symptomen krijgt of een positieve zelftest aflegt. 

Verschil isolatie en quarantaine

Isolatie en quarantaine zijn niet hetzelfde. In quarantaine moet je als er een vermoeden is dat je drager bent van het coronavirus. Je mag dan enkel naar de apotheek, dokter of supermarkt, mét een mondmasker. Als je positief test op het coronavirus moet je in isolatie. Dan mag je niet naar buiten.  

Uitzondering voor mensen met herstelcertificaat

Wie minder dan 5 maanden geleden een positieve test heeft afgelegd (en dus een herstelbewijs heeft), is sowieso vrijgesteld van test en quarantaine na een hoogrisicocontact, zolang hij of zij geen symptomen heeft. 

Regels voor volwassenen

Als je symptomen hebt, kan je op deze website nagaan of je je moet laten testen. Op die manier krijg je ook een code waarmee je je kan laten testen. Heb je een positieve zelftest afgenomen? Dan kan je via deze site een code aanvragen voor een "échte" test. Een afspraak voor een test, kan je hier maken. Het resultaat van je test zal je dan weer op mijngezondheid.belgie kunnen raadplegen. 

Eens je positief hebt getest, kan je via deze website je hoogrisicocontacten doorgeven. Je geeft iedereen op met wie je nauw contact hebt gehad tot twee dagen voor je symptomen. Zij zullen dan gecontacteerd worden door de contactopvolging. 

Regels voor kinderen en jongeren

"Er zullen nog klassen en scholen gesloten worden, maar dan wel vanwege besmettingen, niet vanwege quarantainemaatregelen", zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen