De quarantaineregels (voor kinderen) veranderen alweer: volg ons stappenplan om te weten wat je moet doen

De quarantaineregels in ons land veranderen alweer. Ben je niet meer mee wanneer je nu precies getest moet worden en hoelang de quarantaine- of isolatieperiode is? Volg dan hier ons stappenplan.

De ministers van Volksgezondheid hebben zowel in de scholen als in de brede samenleving nieuwe test- en quarantainemaatregelen afgekondigd. Daardoor moet je niet altijd meer een PCR-test laten afnemen en wordt je quarantaine- of isolatieperiode ook ingekort. Belangrijk is wel dat je steeds voorzichtig blijft.

"We vragen aan mensen die een hoogrisicocontact hebben gehad om maximaal te telewerken, bij voorkeur een FFP2-mondmasker te dragen, afstand te houden en zeker geen contact te hebben met kwetsbare groepen", aldus Vlaams minister van Volksgezondheid Beke (CD&V).

Bekijk hieronder welke stappen je moet volgen als je een hoogrisicocontact hebt, symptomen krijgt of een positieve zelftest aflegt. 

Verschil isolatie en quarantaine

Isolatie en quarantaine zijn niet hetzelfde. In quarantaine moet je als er een vermoeden is dat je drager bent van het coronavirus. Je mag dan enkel naar de apotheek, dokter of supermarkt, mét een mondmasker. Als je positief test op het coronavirus moet je in isolatie. Dan mag je niet naar buiten.  

Uitzondering voor mensen met herstelcertificaat

Wie minder dan 5 maanden geleden een positieve test heeft afgelegd (en dus een herstelbewijs heeft), is sowieso vrijgesteld van test en quarantaine na een hoogrisicocontact, zolang hij of zij geen symptomen heeft. 

Regels in de brede samenleving

Als je symptomen hebt, kan je op deze website nagaan of je je moet laten testen. Op die manier krijg je ook een code waarmee je je kan laten testen. Een afspraak voor een test, kan je hier maken. Het resultaat van je test zal je dan weer op mijngezondheid.belgie kunnen raadplegen. 

Eens je positief hebt getest, kan je via deze website je hoogrisicocontacten doorgeven. Je geeft iedereen op met wie je nauw contact hebt gehad tot twee dagen voor je symptomen. Zij zullen dan gecontacteerd worden door de contactopvolging. 

Regels op school

Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde min-12-jarigen. Dat zegt Sciensano: “In geval van een hoogrisicocontact binnen het eigen huishouden is de regel hetzelfde voor alle kinderen jonger dan 12 jaar, ongeacht hun vaccinatiestatus.” Oftewel: 10 dagen quarantaine en de mogelijkheid om de quarantaine te beëindigen op dag 7, indien dagelijks een negatieve zelftest wordt afgenomen vanaf dag 7 tot en met dag 10. “De IMC (interministeriële conferentie, nvdr) nam deze beslissing samen met de ministers van Onderwijs om te vermijden dat er een onderscheid zou worden gemaakt tussen kinderen op basis van hun vaccinatiestatus.”

Betreft kinderen van 12 jaar en ouder die nog in de basisschool zitten, wordt de leeftijd en niet het schoolniveau gehanteerd. Lagere schoolkinderen ouder dan 12 volgen met andere woorden de regels van de plus-12-jarigen (waarbij de vaccinatiestatus wel een rol speelt in het bepalen van de quarantaineregels).

Hoogrisicocontact buiten school

Kinderen in de basisschool die een hoogrisicocontact hebben gehad, mogen hun quarantaine verlaten om naar school te gaan. 

Dat geldt niet als er een besmetting heeft plaatsgevonden binnen hun familiekring. Kinderen jonger dan 12 jaar moeten in quarantaine, tenzij ze de voorbije 5 maanden zelf besmet raakten met het coronavirus. Een quarantaine duurt in principe 10 dagen, maar vanaf dag 7 mogen ze de woning verlaten als ze elke dag een negatieve zelftest afleggen en een mondmasker dragen in binnenruimtes (voor kinderen vanaf 6 jaar). 

Kinderen die een hoogrisicocontact oplopen in bijvoorbeeld een sportclub of een jeugdvereniging kunnen wel naar school blijven gaan. 

"We moeten kinderen altijd gelijkwaardig behandelen", zegt Geert Vandermeulen, directeur van Basisschool De Mozaïek in Kessel-Lo in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen