VRT NWS

Vaccinatiecentrum Kortrijk wil kinderen op school vaccineren

Het vaccinatiecentrum van Kortrijk wil met een mobiele vaccinatieploeg langsgaan bij de scholen om de kinderen van 5 tot 11 jaar te vaccineren. Want het huidige vaccinatiecentrum in de Budafabriek, in het centrum van Kortrijk, is niet echt geschikt voor kinderen en zal de komende maand druk bezet zijn voor de boosterprik. 

Volgende maandag zit het team van de eerstelijnszone van het vaccinatiecentrum in Kortrijk samen met de 60 basisscholen in de regio. Daar zullen ze de exacte details bespreken van de mobiele vaccinatie van de kinderen van 5 tot 11 jaar. Ofwel gaat de vaccinatie van de kinderen door op school ofwel in een ontmoetingcentrum in de buurt van de school. 

Hoe dan ook zal de vaccinatie van de kinderen op verplaatsing gebeuren en niet in het huidige vaccinatiecentrum in het centrum van Kortrijk. "Het is niet ideaal om de vaccinatie van kinderen te combineren met de boosterprikken van de volwassenen. Het centrum en de infrastructuur is niet aangepast aan de noden van de kinderen", zegt coördinator Hilde Verschaeve. "Ondertussen zijn we volledig opgeschaald en kunnen we 7 dagen op 7 vaccineren. Zo kunnen we tegen eind januari alle 18-plussers een boostervaccin geven. Maar dan kunnen we de kinderen daar niet bij nemen, want het vaccineren van een kind duurt ietsje langer of moet uitgebreider aangepakt worden." 

Pop-upvaccinatiecentrum voor kinderen

Voor de kinderen die twijfelen en zich achteraf nog bedenken of voor de ouders die liever hun kind willen begeleiden bij het prikje zal er een alternatief voorzien worden. "In het Huis van het Kind, vlak naast het huidige vaccinatiecentrum in Kortrijk, zullen we een tijdelijke locatie voorzien waar kinderen later nog gevaccineerd kunnen worden. Die locatie zal op een veel kleinere schaal gebruikt worden en zal volledig aangepast zijn aan de kinderen", besluit coördinator Verschaeve. 

Meest gelezen