Vorig jaar gebeurden 57 ongevallen met elektrische steps in Gent, 53 personen raakten gewond

In 2021 zijn er in Gent 57 ongevallen met elektrische steps gemeld bij de politie. Daarbij raakten 53 personen gewond. Het is voor het eerst dat de Gentse politie jaarcijfers heeft van ongevallen met steps.

Elektrische steps zijn al even aan een opmars bezig. In Gent zijn er geen deelsteps, maar wel steeds meer mensen met een eigen elektrische step. De Gentse politie houdt daarom sinds kort cijfers bij over ongevallen met steps. Zo werden er vorig jaar 57 ongevallen gemeld, waarbij in totaal 53 personen gewond raakten. "Er zullen wellicht nog meer ongevallen met steps gebeurd zijn," vermoedt Matto Langeraert van de Gentse politie, "maar niet elk ongeval wordt door de politie geregistreerd."

Vooral ongevallen buiten centrum

De politie heeft in kaart gebracht waar de meeste ongevallen met steps gebeuren in Gent. "Dat is bijvoorbeeld op de Wiedauwkaai, in de Lourdestraat, de Peter Benoitlaan, de Brusselsesteenweg en de Drongensesteenweg", weet Langeraert. "Hoe het komt dat daar meer ongevallen gebeuren, is niet duidelijk. Ik kan geen lijn trekken in de oorzaken." Al kan het ermee te maken hebben dat het allemaal lange rechte banen buiten het stadscentrum zijn, want daar is het makkelijker om meer snelheid te maken.

Wie een step gebruikt, moet zich in de meeste gevallen aan dezelfde verkeersregels houden als fietsers

Matto Langeraert, woordvoerder van de Gentse politie

Voor stepgebruikers gelden trouwens verschillende verkeersregels naargelang de snelheid. "Als je stapvoets rijdt, dan mag je op het trottoir. Bijvoorbeeld een kindje dat stept naast mama en papa die te voet zijn. Maar van zodra je sneller dan stapvoets gaat, word je aanzien als fietser. Dan moet je met je step op het fietspad, of rechts langs de rijbaan als er geen fietsstrook is", besluit Langeraert.   

kasto80

Meest gelezen